Голяма вкусотия! Да си хапнем свински ребърца РЕЦЕПТИ
- 07.02.2021 | 12:00
- 07.02.2021 | 12:04
- Ангелина Димитрова
- 19 147 прегледа
- 0 коментара
Свинските ребърца са бързо и много вкусно ястие. Богати са на белтъчини и не съдържат въглехидрати. Продуктът е добър източник на витамини от групата В и на минерали като селен, фосфор и цинк.
Те са добър избор за барбекю в градината или пък просто много обичате свинско месо на кокал. Съчетават се чудесно с червено вино.
Класическият вариант е да заложите на свински ребърца, но може да си приготвите и телешки.
Никога не варете ребърцата, съветват кулинарите от gotvach.bg. Така има опасност да ги преварите и да станат на пихтия.
Често се използват в азиатската и американската кухня. Могат да се пекат на грил, на фурна или да се опушат. Обикновено се поднасят със сос.
Тайната на ребърцата – сполучлива марината
Има много варианти за марината за ребърца - с барбекю сос, с мед, експериментални с ябълки и лимони. Ето няколко много сполучливи рецепти:
- С меден сос: Смесете мед и соев сос, добавете 1-2 лъжици оцет, за предпочитане - балсамико, черен и червен пипер и няколко леко счукани скилидки чесън, но може и без тях. Трябва да се получи гъста смес. Най-добре е да ползвате тази марината за разделени ребра, тъй като ще полепне по-добре.
- С червено вино: Вземете хубаво червено вино, сложете в него едро нарязан лук, прясно смлян пипер и малко сол. Остава само да накиснете месото.
- С барбекю сос: Това е класиката. Кетчуп, мед, сос Уорчестър, захар, може да добавите соев сос и малко лимон.
- С ракия: Просто оставете ребърцата, поляти в малко ракия за няколко часа. Ще станат крехки и сочни.
РЕЦЕПТИ
Свински ребърца в меден сос
Снимка harryandlexy.com
Необходими продукти за 4 порции
· 2 кг свински ребърца
· 100 мл. мед
· 4 с.л. соев сос
· 100 мл. бяло вино
· 100 мл. вода
· 3 скилидки чесън
· червен пипер
· черен пипер
· сол
Начин на приготвяне:
Ребърцата се нарязват поотделно или се оставят на парчета по няколко. Подреждат се в тавичка и се поливат със соса, получен от разбиването на течния мед, соевия сос, бялото вино, водата, пресования чесън и подправките. Пекат се при температура 180-200 градуса до пълна готовност. Поднасят се топли с гарнитура от зеленчуци или свежа салата.
Пикантни ребърца на фурна с розмарин
Снимка 1001recepti.com
Необходими продукти
· 2 кг свински ребра
· 150 мл. червено вино
· 3 с.л. соев сос
· 1 с.л. чили сос
· 3 с.л. балсамов оцет
· 3 с.л. олио
· 3 с.л. мед
· 1 ч.л. червен пипер
· 1 ч.л. черен пипер
· сол
Начин на приготвяне
Свинските ребра не се нарязват поотделно, а цели се накисват в маринатата, получена от разбитите червено вино, соев сос, чили сос, балсамов оцет, олио, мед, червен пипер, черен пипер и сол.
Оставят да киснат в маринатата няколко часа в хладилник, а след това се пекат заедно с маринатата в силна фурна до пълна готовност (около 40 минути). Сервират се топли с гарнитура по избор и стръкове пресен розмарин.
Рецепта и снимка 1001recepti.com
Ребърца по американски
Необходими продукти
· свински ребърца - 1 кг
· лук - 1 с.л. на прах
· червен пипер - 3 с.л.
· чесън - 1 с.л. на прах
· сол - 1 с.л.
· дафинов лист - 1 натрошен
За маринатата
· оцет - 1/2 ч.ч. ябълков
· зехтин - 1/3 ч.ч. или олио
· соев сос - 1/4 ч.ч. лек
· червен пипер - 1 с.л.
· синап - 1 ч.л. синапено семе на прах/суха горчица
· чесън - 2 ч.л. на прах
· черен пипер - 1/2 ч.л.
· кетчуп - 1/3 ч.ч.
· чили - 1/2 ч.л. лют сос, по желание
· мед - 1/3 ч.ч.
Начин на приготвяне
Смесете лука на прах, 3 с.л. червен пипер, 1 с.л. чесън на прах, 1 с.л. сол и натрошения дафинов лист. Добре натрийте ребърцата със сухите подправки и ги оставете да престоят в покрит съд за 30 минути-1 час.
Загрейте скарата или барбекюто и намажете реотаните с 1/2 глава лук, потопена в мазнина. За мариноването разбийте заедно в купа всички съставки без меда.
Намажете ребрата с маринатата и ги слагайте да се пекат на тих огън. Мажете често ребрата със соса за мариноване, за да не изсъхват. Печенето отнема около 1-2 часа.
Малко преди да свалите готовите ребра, разбъркайте соса с меда и ги намажете от всички страни последно. Оставете да хванат лек карамелен загар и ги снемете от барбекюто. Поднесете ребърцата по американски с гарнитура от салата и сготвени картофи.
Рецепта и снимка gotvach.bg
Глазирани ребърца на скара
Необходими продукти
· свински ребърца - 2 кг
· мед - 3 с.л
· горчица - 3 с.л. дижонска
· чили сос - 1 к.л
· кетчуп - 1 к.л
· пушен червен пипер - 1 к.л
· бял пипер - щипка
· зелен пипер - щипка
· риган
· мащерка
· хималайска сол
· зехтин
· лимони
Начин на приготвяне
Свинските ребърца разделете на големи парчета от по 5-6 ребърца и осолете с хималайската сол. Подредете ги плътно в плаке.
В купа разбъркайте всички подправки и към тях добавете малко хладка вода, за да се разтопи хубаво медът, горчицата и чили сосът.
Намажете ребърцата със сместа от двете страни и оставете в хладилник покрити с домакинско фолио.
За най-добро овкусяване е хубаво да постоят няколко часа, след което можете да ги печете на загрята скара, като мажете докато се пекат за великолепното глазиране, което се получава.
Сервирате ребърцата на дъска с лимони и подправки.
Рецепта и снимка gotvach.bg
Коментари (0)
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни