Следвайте ни

Голяма вкусотия! Да си хапнем свински ребърца РЕЦЕПТИ

viber icon

Свинските ребърца са бързо и много вкусно ястие. Богати са на белтъчини и не съдържат въглехидрати. Продуктът е добър източник на витамини от групата В и на минерали като селен, фосфор и цинк.

Те са добър избор за барбекю в градината или пък просто много обичате свинско месо на кокал. Съчетават се чудесно с червено вино.

Класическият вариант е да заложите на свински ребърца, но може да си приготвите и телешки.

Никога не варете ребърцата, съветват кулинарите от gotvach.bg. Така има опасност да ги преварите и да станат на пихтия. 

Често се използват в азиатската и американската кухня. Могат да се пекат на грил, на фурна или да се опушат. Обикновено се поднасят със сос.

Тайната на ребърцата – сполучлива марината

Има много варианти за марината за ребърца - с барбекю сос, с мед, експериментални с ябълки и лимони. Ето няколко много сполучливи рецепти:

-        С меден сос: Смесете мед и соев сос, добавете 1-2 лъжици оцет, за предпочитане - балсамико, черен и червен пипер и няколко леко счукани скилидки чесън, но може и без тях. Трябва да се получи гъста смес. Най-добре е да ползвате тази марината за разделени ребра, тъй като ще полепне по-добре.
-        С червено вино: Вземете хубаво червено вино, сложете в него едро нарязан лук, прясно смлян пипер и малко сол. Остава само да накиснете месото.
-        С барбекю сос: Това е класиката. Кетчуп, мед, сос Уорчестър, захар, може да добавите соев сос и малко лимон.
-        С ракия: Просто оставете ребърцата, поляти в малко ракия за няколко часа. Ще станат крехки и сочни.

РЕЦЕПТИ

Свински ребърца в меден сос

Снимка harryandlexy.com

 

Необходими продукти за 4 порции

·        2 кг свински ребърца

·        100 мл. мед

·        4 с.л. соев сос

·        100 мл. бяло вино

·        100 мл. вода

·        3 скилидки чесън

·        червен пипер

·        черен пипер

·        сол

Начин на приготвяне:
Ребърцата се нарязват поотделно или се оставят на парчета по няколко. Подреждат се в тавичка и се поливат със соса, получен от разбиването на течния мед, соевия сос, бялото вино, водата, пресования чесън и подправките. Пекат се при температура 180-200 градуса до пълна готовност. Поднасят се топли с гарнитура от зеленчуци или свежа салата.

 

Пикантни ребърца на фурна с розмарин

Снимка 1001recepti.com

Необходими продукти

·        2 кг свински ребра

·        150 мл. червено вино

·        3 с.л. соев сос

·        1 с.л. чили сос

·        3 с.л. балсамов оцет

·        3 с.л. олио

·        3 с.л. мед

·        1 ч.л. червен пипер

·        1 ч.л. черен пипер

·        сол

Начин на приготвяне

Свинските ребра не се нарязват поотделно, а цели се накисват в маринатата, получена от разбитите червено вино, соев сос, чили сос, балсамов оцет, олио, мед, червен пипер, черен пипер и сол.

Оставят да киснат в маринатата няколко часа в хладилник, а след това се пекат заедно с маринатата в силна фурна до пълна готовност (около 40 минути). Сервират се топли с гарнитура по избор и стръкове пресен розмарин.

Рецепта и снимка 1001recepti.com

 

Ребърца по американски

Необходими продукти

·        свински ребърца - 1 кг

·        лук - 1 с.л. на прах

·        червен пипер - 3 с.л.

·        чесън - 1 с.л. на прах

·        сол - 1 с.л.

·        дафинов лист - 1 натрошен

За маринатата

·        оцет - 1/2 ч.ч. ябълков

·        зехтин - 1/3 ч.ч. или олио

·        соев сос - 1/4 ч.ч. лек

·        червен пипер - 1 с.л.

·        синап - 1 ч.л. синапено семе на прах/суха горчица

·        чесън - 2 ч.л. на прах

·        черен пипер - 1/2 ч.л.

·        кетчуп - 1/3 ч.ч.

·        чили - 1/2 ч.л. лют сос, по желание

·        мед - 1/3 ч.ч.

Начин на приготвяне

Смесете лука на прах, 3 с.л. червен пипер, 1 с.л. чесън на прах, 1 с.л. сол и натрошения дафинов лист. Добре натрийте ребърцата със сухите подправки и ги оставете да престоят в покрит съд за 30 минути-1 час.

Загрейте скарата или барбекюто и намажете реотаните с 1/2 глава лук, потопена в мазнина. За мариноването разбийте заедно в купа всички съставки без меда.

Намажете ребрата с маринатата и ги слагайте да се пекат на тих огън. Мажете често ребрата със соса за мариноване, за да не изсъхват. Печенето отнема около 1-2 часа.

Малко преди да свалите готовите ребра, разбъркайте соса с меда и ги намажете от всички страни последно. Оставете да хванат лек карамелен загар и ги снемете от барбекюто. Поднесете ребърцата по американски с гарнитура от салата и сготвени картофи.

Рецепта и снимка gotvach.bg

 

Глазирани ребърца на скара

Необходими продукти

·        свински ребърца - 2 кг

·        мед - 3 с.л

·        горчица - 3 с.л. дижонска

·        чили сос - 1 к.л

·        кетчуп - 1 к.л

·        пушен червен пипер - 1 к.л

·        бял пипер - щипка

·        зелен пипер - щипка

·        риган

·        мащерка

·        хималайска сол

·        зехтин

·        лимони

Начин на приготвяне

Свинските ребърца разделете на големи парчета от по 5-6 ребърца и осолете с хималайската сол. Подредете ги плътно в плаке.

В купа разбъркайте всички подправки и към тях добавете малко хладка вода, за да се разтопи хубаво медът, горчицата и чили сосът.

Намажете ребърцата със сместа от двете страни и оставете в хладилник покрити с домакинско фолио.

За най-добро овкусяване е хубаво да постоят няколко часа, след което можете да ги печете на загрята скара, като мажете докато се пекат за великолепното глазиране, което се получава.

Сервирате ребърцата на дъска с лимони и подправки.

Рецепта и снимка gotvach.bg

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?