Следвайте ни

Генерална репетиция за Коледа: Баклавата на майсторките

viber icon

Домашната баклава на Тюркян Севен

Тюркян Севен е родом от Разград. От 30 години живее в Истанбул, зъболекарка по професия. Майстор кулинар. Личният й блог във Фейсбук „Щипка Серотонин“ има близо 30 000 почитатели.

Необходими продукти

За тестото:

3 яйца, 1 чаша( 200 мл.ова) прясно мляко, 1 чаша олио, 1 суп.лъж.оцет, 1 бакпулвер, щипка сол, около 6 чаши брашно.

За шербета:

4 чаши захар, 5 чаши вода, 1 суп.лъж.лимонов сок

За плънката: 

500 гр.едро натрошени орехи

И още: 

Пшенично( или царевично) нишесте.

300 гр.стопено краве масло

Начин на приготвяне

Първо приготвих шербета. Сложих захарта и водата в дълбока тенджера, варих ги около 15 мин., прибавих лимоновия сок, варих още 10 мин. Отнех от котлона и оставих шербета настрани, за са се охлади напълно.

Омесих средно меко тесто. Покрих го със стреч фолио и го оставих в хладилника за половин час да си отпочине. След това го разделих на 30 равномерни топки (получават се с размер, малко по-големи от орех). Наредих ги настрани и пак ги покрих със стреч фолио, за да не изсъхнат. Взех една топчица на плота , поръсих я с нишесте и я разточих с размер на една малка чиния. Сложих я настрани , поръсих я обилно с нишесте и върху нея сложих втората разточена по същия начин кора. Така докато станат 10 кори една върху друга (не забравяйте след всяка кора да поръсвате обилно с нишесте). Така получената десеторка я разточих до тънка кора с размер на тавичката, в която ще се пече баклавата. Сложих я внимателно на дъното и и я поръсих с половината от орехите. По същия начин приготвих втората десеторка, разточих я пак до подходящия размер и я сложих върху поръсената с орехи кора. Сложих отгоре равномерно останалите орехи . Най-отгоре сложих последната десеторка, приготвена по същия начин.

Нарязах баклавата ромбоидно. Полях я обилно и равномерно с маслото и я пекох в предварително затоплена на 180 градуса фурна докато леко започне да почервенява. После намалих температурата на 160 градуса и пекох още около 45 мин. до напълно почервеняване и получаване на желания загар. 

След като я извадих от фурната, изчаках само 3-4 мин. и напоих горещата баклава със студения сироп. Затворих я с нещо като капак и и позволих най малко 4-5 часа да си попие сиропа. 

 

Баклавата с бисквити на Ваня Джорджевич

Ваня Джорджевич е известна кулинарка с блог „В моята кухня с мен, Ваня Джорджевич“

Необходими продукти:

За баклавата:

200 г орехи +3 с.л. захар 

200 г маслени бисквити 

500 г кори за баклава или баница 

150 г масло

За сиропа:

500 г захар

600 мл вода

2 пакетчета ванилова захар 

Начин на приготвяне:

Сложете на котлона захарта, ваниловата захар и водата. След завиране, варете около 15 мин., маханете от котлона и оставете настрани. 

В тиган на котлона добавете захар и карамелизирайте до хубав, кафеникав цвят. Прибавете орехи и добре ги объркайте в захарта. Прехвърлете върху лист хартия за печене и оставете да се охладят. 

После ги смелете в блендер почти на ситно, но нека да останат и малко по-едри парченца. Смелете и бисквити и ги смесете със смления крокант. Разтопете масло.

Взимате една кора, намажете я с 1 с.л. от разтопеното масло. Посипете с една шепа от сместа бисквити и крокант. Навивате стегнато, като притискате с двете ръце към средата. Редете в кръг в тава 28 см,  намазана с масло. По същия начин, направете и останалите кори. Намажете с останалото масло от горе и печете на 180 градуса  до златисто. 

Топлата баклава се залива с леко охладен сироп. 

Шоколадовата баклава на Бени

Бени е автор на безброй рецепти, които са лесни, практични и с достъпни продукти. Кулинарната й страничка „Вкусно с Бени“ има над 120 000 последователи.

Необходими продукти:

2 пакета точени кори за баница, 250 гр масло, 350 гр течен шоколад, 2 кутии локум, 300-400 гр орехи

За сиропа – 4 чаени чаши вода, 3 чаени чаши захар, 1 ванилия, 2-3 чаени лъжици лимонов сок

Начин на приготвяне:

Смесете шоколада с 80-100 мл студена вода и разбъркайте до еднородна смес. В тава с диаметър 36 см започнете да редите корите, като между тях ръсите шоколад, дребно нарязан локум и смлените орехи. Нарежете баклавата на парченца. Разтопете маслото и залейте равномерно.

Печете до златист цвят в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

През това време направете сиропа, като смесите водата, захарта и ванилията и ги оставете да врат на умерен огън за 10-15 минути. Прибавете лимоновия сок няколко минути преди да махнете сиропа от огъня.

След като баклавата се опече, я оставете да се охлади, след което я залейте с горещия сироп. Оставете да престои една нощ.

 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?