1553
Следвайте ни

Евтино и вкусно! Домашни бонбони само с 4 съставки

viber icon

„Винаги има място са десерт! Той не отива в стомаха, а в сърцето”. Считам, че няма човек, който да не е съгласен с тази интернет сентенция за неизмеримата човешка любов към сладкишите.

Именно поради причина следващата рецепта, която ще ви представим е за два вида домашни бонбони само с 4 съставки - тук шоколадче, там кокос, добавяме и ядки за разкош.

Уверяваме ви, че тази феерия от вкусове по нищо не отстъпва на продаваните по веригите световноизвестни брандове бонбони.

 

 

Бонбони „Рафаело”

Необходими продукти:    

·         250 грама вафли с ванилов пълнеж  ( 1,09 лв.)

·         150 мл кондензирано мляко (1,50 лв.)

·         100 грама печени белени бадеми (4 лв.)

·         20 грама кокос за овалване (0,39 лв.)

Първата стъпка от кулинарното  приключение е натрошаването на вафлите (аз използвах мини вафлички). Препоръчвам за целта да използвате блендер, тъй като начупването им ще бъде равномерно. В случай че не разполагате с такъв у дома, може да изсипете желаното количество в торбичка, след което да го намачкате с точилка. Третата възможност е да натрошите вафлите с ръце, но ВНИМАВАЙТЕ по този начин има риск парчетата да станат неравномерни и да се затрудните ми оформянето на бонбоните. 

Сладките трохи трябва се полеят със 100 мл от кондензираното мляко (препоръчвам да изберете подсладено такова). Ако обичате по-наситените вкусове – освен млякото, добавете и 50 грама бял шоколад. Предстои оформянето на бонбоните – в зависимост от желаната големина може да използвате лъжица или да загребвате от сместа количество „на око”. Ръцете ви трябва да бъдат влажни, за да оформяте по-лесно топчетата. В сърцевината на всеки един от бонбоните сложете по един белен бадем, ако предпочитате да ги направите по-малки, може да разделите ядката наполовина.

Оставете топчетата да се охладят за 30 минути в хладилник, след което преминете към последната част от приготвянето им – украсата. Бонбоните трябва да се потопят в останалото кондензирано мляко (50 мл), след което да се овалят в кокос. Предполагам, че вече нямате търпение да ги опитате, но ще трябва да почакате още 30 минути да стегнат (в хладилник). Консумирайте ги с удоволствие и в приятна компания.

Резултат: 30 бонбона, разходи: 7 лв.

Бонбони „Фереро Роше”

·         250 грама вафли с шоколадов пълнеж (1,89 лв.)

·         100 грама течен шоколад (2,15 лв/200 г кофичка)

·         100 грама печени (2,99 лв.)

·         200 грама млечен/черен шоколад (1,69 лв) + малко масло за разтапяне

 Основният продукт за шоколадовото изкушение, чиято тайна рецепта ще издадем днес – вафлите с шоколадов пълнеж, също трябва да бъдат натрошени по някой от вече описаните начини. Заливката този път е 100 грама течен шоколад. При оформянето на шоколадовите топчета, не забравяйте да навлажните ръцете си (с вода или растително масло). Ако сте любители на класиката, в средата им поставете по един печен лешник, който така деликатно напомняме на вкуса на оригиналните бонбони от магазина.

За целта ще са необходими половината от ядките. След оформянето и 30-минутното им охлаждане следва вероятно най-сладката част от приготвянето им – потапянето им в смес от 100 грама разтопен черен/млечен шоколад с малко масло и останалите лешници (натрошени). Макар да съм сигурна, че с удоволствие ще оближете пръстите си след този „шоколадов фонтан на насладата”, препоръчвам да овалвате всеки един от бонбоните с помощта на две вилици.

Така при сервирано им няма да се виждат отпечатъците на някой гладен шокохолик. Почти приключихме – остават ни само още едни 30 минути охлаждане, който съм убедена, че ще прекарате, чакайки нетърпеливо пред вратата на хладилника.

Резултат: 30 бонбона, разходи 8,70 лв.

Рецептите са от  Тайните от кухнята на „Монитор”.  Адаптация на рецептата: Apetiten TV.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?