Есенна наслада за сетивата! Сочен и ароматен ябълков пай РЕЦЕПТА
- 11:00, 22.09.2024
- 11:29, 22.09.2024
- 6774
- 0
Есенна феерия от вкусове
Този десерт е идеален за есента, тъй като съдържа съставки, които свързваме със сезона.
Необходими продукти за хрупкавия ябълков пай:
За кората:
1⅓ чаши (170 г) универсално брашно плюс повече за повърхността
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. кристална захар
1/4 чаша охладено масло, нарязано на кубчета
3 с.л. (или повече) ледена вода
1/2 ч.л. ябълков оцет
За плънката:
1,3 кг по-кисели ябълки, обелени, без сърцевина, нарязани на резени
2/3 чаши гранулирана захар
2 с.л. универсално брашно
2 ч.л. смляна канела
2 с.л. масло, разтопено
за хрупкавите трохи:
1 чаша (125 г) брашно
1/2 чаша (100 г) гранулирана захар
1/4 чаша (50 г) светлокафява захар
1½ ч.л. смляна канела
1/4 ч.л. сол
6 с.л. охладено масло, нарязано на кубчета
ванилов сладолед за сервиране (по желание)
Начин на приготвяне:
На кората:
Смесете брашното, солта и захарта в голяма купа. Добавете охладеното масло, нарязано на кубчета, и бъркайте с ръце, докато се образуват едри брашнени трохи. Смесете 3 с.л. ледено студена вода и ½ ч.л. ябълков оцет в малка купа. Поръсете върху брашнената смес, разбъркайте с вилица, докато се образуват влажни бучки, добавяйки още вода по чаена лъжичка, ако тестото за пай е сухо. Съберете тестото на топка, сплескайте на диск. Увийте в найлон, охладете за 30 минути.
Поставете решетката в центъра на фурната; загрейте фурната до 200 градуса. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност на 30-сантиметров кръг. Прехвърлете във форма за пай с диаметър 23 см. Отрежете излишното тесто.
На ябълковия палнеж:
Смесете в купа нарязаните ябълки, ⅔ чаша гранулирана захар, 2 супени лъжици брашно, 2 ч.л. смляна канела и 2 с.л. масло, разтопено. Оставете настрана на стайна температура, пише iwoman.bg.
На хрупкавия горен слой:
Смесете 1 чаша (125 г) универсално брашно, ½ чаша (100 г) гранулирана захар, ¼ чаша (50 г) кафява захар, 1½ ч.л. смляна канела и ¼ ч.л. сол в кухненски робот. Добавете 6 с.л. охладено масло, нарязано на кубчета и разбийте, докато сместа заприлича на мокър пясък.
Равномерно разпределете ябълковата смес върху кората. Поръсете с хрупкавата смес. Печете около 40 минути, докато стане златист. Покрийте отгоре с фолио, ако покафенее твърде бързо. Сервирайте с ванилов сладолед (ако използвате).