Есенен разкош: Торта с карамел, тиква и хрупкави карамелизирани орехи РЕЦЕПТА
- 21:30, 26.10.2024
- 8822
- 0
Търсите идея за вкусен и интересен десерт, който да приготвите през уикенда и да зарадвате цялото семейство
На правилното място сте! Представяме ви уникална торта с карамел, тиква и карамелизирани орехи.
Необходими продукти:
4 яйца
500 гр тиква
400 мл мляко
100 гр захар
1 шушулка ванилия
канела
индийско орехче
За орехите:
1 белтък
50 гр захар
сол канела
Начин на приготвяне:
В тиган поставете захарта с 50мл вода. Усилете температурата на котлона за 5-7 минути до получаването на тъмен карамел. Изсипете го в подходяща форма за торта.
Сварете тиквата за 10 минути до омекване и парайте до получването на пюре. Минете сместа през цедка, оставете да изстине, добете яйцата с млякото, подправките и разбийте до получването на еднородна смес.
Изсипете сместа върху карамела и на водна баня печете за около 1 час на 140 градуса до получаването на готов крем карамел. След като изстине на стайна температура, сложете в хладилника за поне 4 часа.
Карамелизирайте орехите със захарта на тиган, след това ги оваляйте в сместа от белтъци, канела и сол.
Печете орехите върху хартия на 180 градуса за около 10 минути. Сервирайте парче от тортата, гарирано с карамелизирани орехи.