46

Ел Чапо душа дава за майчините енчиладас, Сталин се облизва пред салатата "Тбилиси"

Дори престъпниците и диктаторите имат любими ястия. Ел Чапо обича енчиладас, Сталин салата „Тбилиси”, а Пабло Ескобар - колумбийски питки арепа. Един от култовите моменти на сериала на "Нетфликс" - "Наркос", е как Пабло си приготвя бъркани яйца за закуска и ги чупи с вилица.

Простото мексиканско ястие енчиладас е ключът към сърцето на най-жестокия наркобарон за всички времена - шефа на картела Синалоа Хоакин Гузман Лоера - Ел Чапо. За този кулинарен куриоз писа преди няколко месеца „Ню Йорк Поуст“. Енчиладас, но приготвена по рецептата на майка му, е пътят към душата на Ел Чапо, уточнява изданието. В ястието се слага много сирене и сос. 

Страстта на Ел Чапо към енчиладас е легендарна. По време на първия му престой зад решетките през 1993 година наркобаронът се влюбил в готвача на затвора. Причината? Правил енчиладас точно като майка му Мария Консуело Лоера Перез. 

Третата жена на Ел Чапо - дългокраката Ема Коронел Айспуро, също го оплела в мрежата си след една вечеря с енчиладас. Направила я уж по собствено рецепта, а излязло, че е изкопирала рецептата на майка му. За това пише в новата книга „Ема и другите наркосъпруги“ на мексиканската журналистка Анабел Ернандез.

Хубавата Ема се запознала с бандита от Синалоа в своя роден щат Дуранго. Ел Чапо я срещнал през 2006 година, когато бил на селски танци в Ла Ангостура. Ема получила разрешение от родителите си да излиза с Чапо. Той я водел все на селски танци, където двамата обичали да си говорят. Един ден го поканила у дома и му сготвила енчиладас. И пламнала голямата любов. „Може би е търсил в жените си нещо от своята майка“, гадае Анабел Ернандез.

Сега Ел Чапо излежава пет доживотни присъди в строго охраняван затвор в Колорадо. Майка му Мария Консуело е на 93 години. През 2019 година получи разрешение от американското правителство да го посети. „Той обожава енчиладас! Ще му направя от любимото ястие“, заяви Мария пред мексикански журналисти, преди да отпътува за Щатите. 

РЕЦЕПТАТА 

Продукти:

400 г пилешко месо, 4 глави лук, 2 червени чушки, 4 супени лъжици зехтин, 100 г гауда, питки тортия и 100 г доматен сос.

Приготвяне:

Лукът и чушката трябва да са нарязани на ситно. Запържете ги до омекване, след което добавете пилешкото месо, нарязано на малки кубчета. Пържете до готовност на месото. Във всяка тортия се слагат по няколко лъжици от сместа, навиват се, редят се в тавичка и отгоре се намазват с доматения сос, след което се поръсват с настъргано сирене гауда или кашкавал. Пилешките енчиладас се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10-15 минути.

Ескобар пусна шкембе с вкусните арепас

Денят на наркобарона Пабло Ескобар започва с гъста пилешка супа с много царевица в нея. Но основното, което яде, е типичната колумбийска арепа с пилешко месо. Арепа са царевичните торти, които са изработени от специално сварено царевично брашно. Можете да намерите това царевично брашно в магазините за хранителни стоки в Латинска Америка, обозначени като masarepa или "masa al instante". Arepas са хрупкави отвън с мек и кремообразен център. Ескобар обича и питки арепа, между които има само топено сирене.

РЕЦЕПТА 

Продукти:

1 чаена лъжица сол, 2½ чаши царевично брашно, 3 чаши топла вода, 2 супени лъжици масло и ½ супена лъжица масло или растително масло.

Приготвяне:

Солта се смесва с брашното, а след това в него се изливат 3 чаши гореща вода и се разбъркват. Тогава се слага и разтопеното масло. Тестото се покрива в пластмасова обвивка и се оставя да почине 15 минути. За различните парчета арепас тестото се дели. Всяко парче се прави на топка. Питките се казват аспи и се оформят така, че да нямат пукнатини. Всяка топка се слага между два листа пластмаса или в торбички. Така се оформят арепас - те трябва да са 8 сантиметра в диаметър и да са дебели около сантиметър. Пекат се в чугунен тиган с ½ супени лъжици масло около 5 минути от всяка страна. Трябва да се образува коричка. Между две арепи може да сложите всякакви пълнежи - пилешко, ситно телешко, салати и какво ли още не.

Сталин се облизва пред салатата „Тбилиси”

Съветският диктатор Сталин обожава салатата „Тбилиси”, която е традиционно грузинско ястие. В младите революционни години, когато или обира /експроприира от буржоата/ банки, или лежи по затворите, или е на заточение, винаги когато има възможност, той хапва от любимата салата. В затвора в Баку лежи в една килия с бъдещия главен прокурор на СССР Андей Вишински - по това време от партията на меншевиките. Въпреки че двамата са идейни врагове, Вишински винаги дели колетите си със Сталин, а в тях често има голяма порция салата „Тбилиси”. Бъдещият диктатор се чувства най-зле на заточението в Турханския край. Тогава заточените трябвало сами да се прехранват и за целта често трябвало да ходи на лов, а „Тбилиси” със заешко месо не се прави. За три години заточение нито веднъж не опитва от любимата си салата.

РЕЦЕПТА 

Продукти:

300 г свинско или телешко месо, 400 г червен боб, 1 червена чушка, 1 зелена люта чушка, 50 г орехи, 1 глава червен лук, 2 супени лъжици ябълков оцет, 50 мл вода, 2 супени лъжици магданоз, сол, червен пипер и зехтин.

Приготвяне:

Месото трябва да е изключително крехко и без мазнини. Вари се в подсолена вода, докато започне да се разпада. След това се нарязва на тънки жулиени. Бобът от консерва се слага в купа. Червената и зелената чушка също се режат тънко. Орехите се препичат и накълцват с нож. Червеният лук е на тънки филийки, слага се в малка купа, добавя се водата и 1 с. л. ябълков оцет. Разбърква се и се маринова 10 минути. След това се отцежда. Месото, бобът, чушките, натрошените орехи, пресованият чесън и наситненият магданоз се слагат в купа. Тук са солта, червеният пипер и оцетът. Всичко се залива със зехтин и се разбърква. Салата стои 30 минути в хладилник, преди да се поднесе.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?