4232

Експлозия от вкусове: Печено сирене с домати по традиционна РЕЦЕПТА

Бялото саламурено сирене е неразделна част от българската кулинарна традиция

 

То е основа за много ястия и се цени заради уникалния си вкус. Тази рецепта за печено сирене с домати, лук и маслини ще превърне любимия продукт в кулинарен шедьовър.

 
Необходими съставки:

200 г бяло сирене
20 г маслини без костилки
2 домата
1 червен лук
Зехтин
Риган
Щипка сол
 

 

Начин на приготвяне:

1. Подготовка на зеленчуците

Загрейте фурната на 180°C.

Нарежете доматите на кръгли филийки и червения лук на тънки ивици. В купа смесете доматите, лука и маслините. Полейте със зехтин и добавете сол за подчертаване на вкуса.

2. Подреждане в тавата

В малка тавичка подредете филийките домати и лук като основа.

В центъра поставете голямо парче бяло сирене или няколко дебели резена.

Около сиренето разпределете маслините.

3. Финални подправки и печене

Поръсете ястието с риган и още малко зехтин.

Печете 1 час при 180°C, докато сиренето придобие златиста коричка, а зеленчуците омекнат.
 

Съвети за перфектен вкус

Винаги използвайте слой от домати или зеленчуци като основа, за да предотвратите изгаряне на сиренето.

Комбинирайте с хрупкав хляб или пресни зеленчуци за допълнителен вкус.
 

Поднасяне

Сервирайте ястието топло, директно в тавата или в подходяща чиния. Това печено сирене е подходящо както за основно, така и като вкусно предястие за вечеря.

Опитайте тази рецепта и се насладете на богатството на традиционната българска кухня!

Добър апетит!

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?