Следвайте ни

Едва ли сте чували за този плод, е а суперхраната на бъдещето

viber icon

Един плод, познат и използван от векове, може да се окаже суперхраната на бъдещето, съобщи електронното издание Medical Xpress.

Хлебното дърво расте в тропическите страни от южния тихоокеански регион и отдавна присъства в диетата на хората. Към рода се отнасят около 60 вида вечнозелени тропически дървета. Името си дължи на плътността на плода му, кремавата на цвят сърцевина не само прилича на хляб, но и има сходна текстура и вкус. Плодът му може да се яде, когато узрее или пък да се изсуши и смели на брашно, обяснява Сюзън Мърч от университета на Британска Колумбия.

 
"Хлебното дърво е традиционна култура за тихоокеанските острови с потенциал да подобри глобалната сигурност на прехраната и да ограничи диабета", казва Мърч, която преподава химия в университета. "Хората са се хранели с него и са оцелявали благодарение на него хиляди години, без да познават ефекта върху здравето на хлебното дърво за хората и животните".

От хлебно дърво може да се произвежда безглутеново брашно. Екип под ръководството на Мърч изследва въздействието на четири плода на хлебно дърво от Хавай.

"Това е първото проучване на въздействието на диета, основана на плодовете на хлебно дърво, върху човешкото здраве. Искахме да проучим и допринесем за установяването на плодовете на хлебното дърво като устойчива, екологична култура с високи добиви", каза докторантката в университета Юн Лиу. Тя е изследвала евентуални неблагоприятни въздействия на хлебното дърво върху здравето с колегите си от Технологичния институт на Британска Колумбия и от Института за хлебното дърво в Националната ботаническа градина в Хавай.

Проучванията показали, че протеинът на хлебното дърво се храносмила по-лесно от протеина на пшеницата. Опити върху мишки са установили, че животните, които се хранели с продукти от хлебно дърво, натрупвали по-голямо тегло и ръст в сравнение с мишките на стандартна диета.

Средната дневна консумация на зърнени култури в САЩ е 189 грама дневно. Според Лиу ако човек поема същото количество сготвен плод на хлебно дърво, то ще покрива близо 57% от дневната нужда от фибри, над 34% от нужните за деня протеини и освен това ще осигурява витамин С, калий, желязо, калций и фосфор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?