Следвайте ни

Една порция щурци, моля!

Музикалните насекоми са два пъти по-богати на протеин от телешкото месо

viber icon

Една четвърт от населението на света, или два милиарда души, традиционно консумират насекоми. Докато в Азия те фигурират в ежедневното меню, европейците тепърва започват да откриват хранителните ползи на насекомите, някои от които са зачислени към групата на суперхраните. Такива са например щурците, които са по-богати на протеин и от телешкото месо. Всеки е чувал песента на щурците. ​​Те са братовчеди на скакалците ​и са известни с нощното си свирене. Корените на домашния щурец са от Азия, но той се е разпространил по целия свят.

Установено е, че 70% от масата ​на щурците е чист протеин, т.е. в 1 кг се съдържа 700 грама протеин. За сравнение, в телешкото месо протеинът е 30%. Освен това в тях има над 40 пъти повече омега-3 киселини от телешкото, както и седем пъти повече фибри, но по-малко мазнини.

Учени са на мнение, че за да се предотврати продоволствена криза, решението е да се отглеждат щурци. Това е много по-устойчив и икономичен метод за изхранване на цивилизацията, отколкото който и да е вид животновъдство. Щурците например изискват шест пъти по малко храна от добитъка. Освен това при отглеждането им се отделят много по-малко парникови газове и могат да бъдат хранени с органични отпадъци.

Масовата консумация на щурците е под формата на десертни блокчета, в които насекомите се влагат под формата на прах. Преди това те се отглеждат до зрялост 35 дни, след което влизат в процес на хибернация, предизвикан от понижаване на околната температура. Това е безобиден начин за края на живота им, тъй като не страдат. След като умрат, щурците се варят във вода, за да се унищожат всякакви бактерии и други примеси. Слагат се във фурната за 6-8 часа, където се изсушават и накрая се стриват на прах. Така щурците се използват 100%, няма загуби, както в случая с други суровини, от които се извлича протеинът.

Доклад на организацията по храните и селското стопанство на САЩ представи насекомите като нов източник на храна, въпреки високата степен на отвращение от тяхната консумация в западната култура. Някои изследвания сочат промяната в хранителните навици на хората като начин за преодоляване на глобалното затопляне.

Привържениците на яденето на буболечки отбелязват, че щурците са само началото - има над 1800 вида насекоми, които стават за консумиране от човека. Разбира се, след като преодолее недоверието и гаденето. Такива проблеми нямат в други нетолкова разглезени култури. В Азия и Африка щурци и скакалци са съвсем невинни храни на фона на другите доста по-атрактивни кулинарни заигравания на тамошните народи. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?