49

Две суперхрани зареждат с енергия през пролетта

През последните години чиата навлезе като доста популярна суперхрана у нас. Исторически погледнато, цивилизациите на ацтеките и маите са използвали семената от чиа в своите диети. Употребявани са и с медицински цели, в религиозни ритуали, но и в козметиката.

Думата “чиа” на езика на ацтеките означава “сила”.  Това не е случайно - ацтеките са смятали, че консумацията на тези чудодейни семенца ги зарежда със сила и енергия.

Днес чиа семената присъстват в менюто на хиляди хора по цял свят под всякаква форма - за поръсване, в печива, смутита, пудинги и много други.

Богатият й хранителен състав и полезните свойства, свързвани с нея, я правят лесен избор във всеки здравословен хранителен режим. Освен това не съдържа глутен, не предизвиква алергии. Може да засити организма и затова е важна съставка за хората, подлагащи се на диета. 

Чиа семената са един от най-добрите източници на пълноценен протеин на растителна основа. Стронцият в тези семена помага за усвояването на протеина и производството на висока енергия. Освен това различните витамини и минерали работят заедно, за да ви заредят с енергия през целия ден и да повишат скоростта на метаболизма в организма.

Семената от чиа са богати на антиоксиданти, както и са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, повече и от това в сьомгата. Като се има предвид, че семената на чиа са с високо съдържание на фибри, протеини и омега-3, те могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Консумацията на семена от чиа помага в контрола на кръвната захар. Вероятно причината за това е съдържанието на фибри и други полезни съединения в тях.

Елдата, подобно на чиата, принадлежи към групата на суперхраните. Дoкaтo мнoгo xopa cмятaт, чe eлдaтa e зъpнeнo зъpнo, вcъщнocт тoвa e плoдoвo ceмe, кoeтo e cвъpзaнo c peвeн и киceлeц, кoeтo я пpaви пoдxoдящ зaмecтитeл нa зъpнeнaтa xpaнa зa xopa.

Неслучайно наричат елдата „зрънце за милиони“, защото, освен че е богата на витамини и минерали, се оказва и подходяща храна за активно спортуващите и тези, поддържащи фигурата си. Както чиата, така и тя е източник на фибри, лесноусвояем протеин, регулира кръвната захар, богата е на антиоксиданти, намалява холестерола, но и помага за мускулна сила и издръжливост заради високо съдържание на белтъци. Освен това тя подпомага възстановяването на мускулите след тренировка заради богатото си съдържание на магнезий. Неслучайно елдата е една от най-добрите храни за спортисти.

Консумирането на елда подхранва също кожата, косата и ноктите заради комплекса от витамини и минерални вещества в нея.

Тя е благодатна за осигуряване на разнообразие в храненето. С нея могат да се приготвят от мюсли до супи и кифли. Вегетарианците и веганите обожават тази съставка, но ползите от нея не са ограничени само до постни диети.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?