Следвайте ни

Домашна фабрика за консерви: Как да приготвим божествена лютеница

viber icon

Септември е месецът, когато в села и градове се носи приятната миризма на печени чушки. Дойде времето да се възползваме от щедростта на лятото и "домашните фабрики" за консерви да заработят. Една от най-вкусните и традиционни български храни, сочена и за витаминозна и антиоксидантна бомба, е лютеницата.

Основен продукт в приготвянето й са доматите. Те не само имат отличен вкус, но и са изключително полезни поради богатия си витаминозен състав. Италианците ги наричат "златни ябълки", а французите - "плодовете на любовта". Може би защото доматите съдържат хормона на щастието и са антидепресант. В тях има серотонин и тиамин - антиневротичен витамин, който  в човешкото тяло се превръща в серотонин. Ето защо доматите, особено розовите, успокоява нервната система.

Всяко домакинство обикновено си има поне една рецепта за лютеница, предавана от поколения. Фина или едросмляна, сладка или люта, тя е чудесна храна за зимата, когато витамините са дефицит. Приготвянето й е дълъг и сложен "ритуал", който може да отнеме повече от ден. Няма по-голямо удоволствие обаче след това да намажеш филия с гореща лютеница, току-що свалена от огъня.

Приготвянето на зеленчуковото пюре изисква доста труд. При класическите рецепти се преминава през няколко основни етапа. Първият е печене и белене на чушките и патладжана. Преди да се започне същинската част, трябва да се подготвят продуктите. Първата работа е да се опекат чушките и патладжанът и да се обелят. Следва измиването и смилането на доматите.  Същинската част при приготвянето на лютеницата започва с изваряването на доматите. Процесът трае от 30 до 60 минути. След като се изварят,  се прибавят смлените чушки и патладжани и така сместа отново се вари, като се бърка. 

След като лютеницата е достигнала определена гъстота, започва пърженето като се добавя олиото. Следва овкусяване, пълнене на бурканите и стерилизация.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?