2374
Следвайте ни

Домашен гирос, по-вкусен от купешкия

viber icon

Нови идеи как да  експериментирата вкъщи и да приготвите гирос, по-вкусен от купешкия. Зарадвайте близките си с нещо ново, вкусно и различно с рецептата на готвачите от Бон Апети.

Необходими продукти:

4 бр. гръцки питки
600 г свинска плешка
50 мл зехтин (+ за намазване)
1 глава червен лук
1 розов домат
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. сух чесън
1/4 ч. л. червен пипер
1 щипка индийско орехче
1 щипка канела
сол и черен пипер на вкус
сокът от 1/2 лимон


за дзадзикито:
200 г гъсто кисело мляко
1 краставица
1 скилидка чесън
2 стръка копър
1 с. л. лимонов сок
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се реже на много тънки парчета, които се слагат в плик за мариноване, заедно с лимоновия сок, зехтина, ригана, стрития на паста чесън, червения пипер, канелата, индийското орехче, сол и черен пипер. Прибира се в хладилника за 4 часа.
Гирос 2
След това парченцата месо се пекат до златисто на сгорещена чугунена плоча, предварително намазана със зехтин.
Гирос 3
Питките се загряват върху същата плочата.
 
Гирос 4
Лукът се реже на полумесеци, а доматът – на тънки резени. Краставицата за дзадзикито се обелва и се нарязва на кубчета, копърът се наситнява, чесънът се смачква на паста.
Гирос 5
Разбъркват се с лимоновия сок, киселото мляко и сол на вкус.
Гирос 6
Топлите питки се намазват с малко дзадзики, слага се от месото, лука и доматите, по желание се поръсва с риган.
Гирос 7
Завиват се и се поднасят.


Съвет:
Месото се прибира във фризер, за да се втвърди и да може по-лесно да се нареже натънко. Не бива да замръзва.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?