Следвайте ни

Десерт за отличници: Нежен тиквен мус в чаша

viber icon

Мусът от тиква е нежен десерт, който ще задоволи и най-капризното небце, а освен това е здравословен и се приготвя изключително лесно.

Необходими продукти за 8 порции:

2 жълтъка от големи яйца, 1/2 ч.ч. захар, 400 мл. готварска сметана, 200 гр сварена тиква, 1 ванилия, щипка канела, джинджифил, сол и индийско орехче, 1 с.л. ром, 1/2 ч.л. желатин, 40 гр. шоколад

Начин на приготвяне:

Разбъркайте жълтъците, половината от захарта и 80 мл. (8 с.л.) от готварската сметана. Сложете сместа в тиган. На средно силен котлон разбърквайте сместа, докато се сгъсти. След като къкри 10 минути, отстранете от котлона и оставете да се охлади като разбърквате периодично.
След като се охлади, добавете пюрираната тиква, ванилията и подправките към сместа. Добавете и рома.
Сложете желатина във вода, след което го загрейте на водна баня. След като се втечни, добавете към общата смес.

Разбийте 120 гр. от останалата сметана (ок. 12 с.л.), докато се втвърди и след това внимателно добавете към тиквената смес. Разбъркайте внимателно на ръка с помощта на шпатула.
Разсипете сместа в прозрачни чаши за сервиране, като ги напълните до половината.

Останалите 200 мл. от сметана разбийте добре и след като тиквеният мус се е охладил, сложете върху него по няколко лъжици сметана.
Настържете шоколада отгоре  и поднесете.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?