Следвайте ни

Десерт за ценители: Въздушен чийзкейк „Сан Себастиан“

viber icon

Този уникален чийзкейк попада в турската кухня от Испания. Рецептата е зародена в град Сан Себастиан и е известен още като топъл чийзкейк и печен чийзкейк. Вкусът му е много приятен, а текстурата - въздушна.

Необходими Продукти
яйца - 4 бр. големи
захар - 1 в.ч.
сирене - 500 г Лабне или крема сирене
течна сметана - 2 в.ч. (400 мл)
ванилия - 1 пакетче
брашно - 2 с.л.
лимонова кора - или портокалова кора (по желание)
горски плодове - за украса
топинг - за украса

СЪВЕТИ: Можете да добавите в сместа за чийзкейка лимонова или портокалова кора.

Всички използвани съставки да са на стайна температура – яйцата, сметаната, крема сиренето.

Ако искате сладкишът да е по-сладък, ползвайте чаша и половина захар.

За по-ниска калоричност може да използвате и обезмаслена извара вместо сирене.

Начин на приготвяне

Смесете крема сиренето и захарта в голяма купа. Разбийте за 5-6 минути с миксера, до пълно хомогенизиране на двете съставки. Продължете да разбивате и добавете едно по едно яйцата, които сте извадили предварително от хладилника и са на стайна температура.

Добавяте едно яйце, бъркате, добавяте второто яйце и бъркате и т.н. Добавете сметаната и разбъркайте. Добавете и ванилията, брашното и разбийте всичко добре до еднородна маса.

Застелете средно голяма форма за торта (20 см - за по висок ефект, а също така може и 22/24 см) с хартия за печене, като оставите краищата да стърчат извън формата.

Намазнете цялата хартия и изсипете сместа в нея. Разклатете формата, за да се разпредели равномерно сместа и за да изчезнат въздушните мехурчета. Загрейте предварително фурната на 190 градуса и сложете чийзкейка да се изпече.

Печете за 45-55 минути в зависимост от силата на фурната ви (до кафява коричка). Когато се изпече, чийзкейкът ще се е издул, но после спада.

Изключете фурната и оставете чийзкейка да почине вътре в нея за още 45-50 мин, като капакът на фурната оставите полуотворен. След това извадете от фурната и охладете на стайна температура. Може да го консумирате и на този етап, пише gotvach.bg.

Но е желателно след изстиването на стайна температура, да го приберете за няколко часа, да се стегне и охлади в хладилника.

Извадете го от формата, отстранете хартията за печене и декорирайте отгоре с боровинки, малини или къпини. Също така можете да използвате и плодов или шоколадов топинг. Нарежете на парчета и сервирайте.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?