Следвайте ни

Да си оближеш пръстите! Вкусотия от карфиол за нула време

viber icon

Карфиолът е вкусен и нискокалоричен, тъй като съдържа цели 90% вода. Богат е обаче на полезни елементи – витамини от В групата, витамините А, С и К, фолиева киселина, селен. Освен това детоксикира, забавя стареенето и действа противовъзпалително.

Хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза, в никакъв случай не трябва да го хапват суров. 

Този нежен зеленчук заслужава нашето внимание, още повече, че е на почит в индийската кухня, характерна с богатството си на различни вкусове. 

Когато купувате карфиол, избирайте по-малки глави. Добре е да имат богата зелена листна опаковка, което означава, че са добре предпазени.

Когато махнете листата и отрежете пънчето, потопете главата в гореща вода със сол, за да паднат калта и мръсотиите. Изплакнете розичка по розичка. Не използвайте за карфиола метални съдове, защото влиза в химична реакция с тях. Ако го готвите, го правете за кратко и най-добре на пара.

Паниран карфиол

Необходими продукти

1 кг карфиол, 3 яйца, 1 ч.ч. брашно, сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Начупваме карфиола на малки парченца, след което го слагаме да поври в подсолена вода за около 2-3 мин. Отцеждаме го добре. През това време приготвяме панировката от яйцата, брашното, малко сол, чер пипер и вода, докато се получи гъста кашица. Ако имаме пресен магданоз, също може да добавим. В сгорещена мазнина изпържваме до златисто и поднасяме с чеснов сос и лимон.

Палачинки от карфиол

Необходими продукти

300 гр карфиол, 40 гр пармезан, 60 гр моцарела или ементал, 1 яйце и 1 белтък, 3 с.л. с връх брашно, черен пипер и сол

Начин на приготвяне

Карфиолът се измива добре и се накъсва на розички. Поставя се в блендер и се смила заедно с моцарелата, за която е важно да е зряла, а не прясна. Получената смес се обърква с разбитите яйце и белтъка, пармезана, солта и черния пипер.

Има два начина да приготвите палачинките – на фурна и на тиган. На фурна: Застелете тавичката с хартия за печене и разпределете сместа, оформяйки 4-5 кръгли и тънки палачинки. Изпечете ги за около 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Ако решите да ги правите на тиган, трябва да добавите още малко брашно, за да се сгъсти сместа и да не се разпадат при обръщането. Използвайте тиган с незалепващо дъно и намазнявайте повърхността му. Печете до златисто от двете страни.

Палачинките се комбинират чудесно с тънки резенчета домат и крема сирене.

Хумус от карфиол

Необходими продукти

500гр карфиол, 3 с.л. зехтин, по половин чаена лъжичка червен пипер, чесън на прах и кимион, сол

За заливката са нужни 80 гр сусамов тахан, 1 скилидка чесън, сока на половин лимон

Начин на приготвяне

Карфиолът се измива и накъсва на розички, после се поставя в купа. Добавят се зехтинът и подправките. Обърква се, за да полепнат подправките по него. Пече се във фурната докато омекне и порозовее.

След като изстине, карфиолът се смесва с тахана, лимоновия сок и чесъна и всичко се смила в блендера. Охлажда се.

Супа от карфиол

Необходими продукти

1 глава карфиол, 2 моркова, 2 малки глави лук, 3 с.л. олио, 1 ч.ч. прясно мляко, 3 с.л. сметана, черен пипер и сол

Начин на приготвяне

Задушете лука с олиото и добавете малко вода. След 10-тина минути прибавете морковите. Разбъркайте и налейте 1 литър вода.

Посолете на вкус и варете на умерен огън 15  минути. Когато морковите омекнат, сложете карфиола и млякото и оставете на огъня още 5 минути.

Когато сервирате супата, най-напред сипете в чинията малко заквасена сметана, а след това изсипете супата. Поръсете с черен пипер и сервирайте.

Пица от карфиол

Необходими продукти

1 и половина настърган карфиол, 1 триъгълник топено сирене, 1 яйце, 1 ч.л. олио, риган, чубрица и сол

За плънката – 10 маслини, 3 с.л. доматен сок, 1 чушка, по 30 гр кашкавал и сирене

Начин на приготвяне

Карфиолът се настъргва на дребно и се смесва с разбитото яйце, топеното сирене, олиото и подправките. Получава се каша - не бива да очаквате тесто, защото в блата няма наличие на брашно. Изсипвате в тава, застлана с хартия за печене, а после натискате и заглаждате, така че да се получи тънък гладък блат за пица. Слагате най-долу във фурната, така че да успее да се изпече добре и отдолу. Пече се на 200 градуса и е готов след около 15 минути. Трябва да потъмнее, но не и да прегори, защото го очаква още малко печене.

Изваждате от фурната, намазвате с доматите и редите нарязаните на дребно продукти за плънката. Настъргвате отгоре сирене и кашкавал и връщате във фурната да се допече.

Солени мъфини с карфиол

Необходими продукти

100-110 гр карфиол, 1 яйце, 50 мл олио, 80 мл прясно мляко, 30 гр настърган кашкавал, 130 гр брашно, 1 ч.л. бакпулвер, сол

Начин на приготвяне

Измийте, накъсайте карфиола и го смелете в блендер. Включете фурната да загрее до 180 градуса. Разбийте яйцето със солта и постепенно добавяйте млякото, олиото, карфиола и кашкавала. Пресейте брашното с бакпулвера към сместа. Разбъркайте или разбийте за кратко с миксера до получаване на хомогенно кексово тесто.

Напръскайте със спрей мазнина 8 хартиени капсули за мъфини и ги поставете във специалната тавичка с форми за този вид кексчета. 

Разпределете равномерно сместа в капсулите и пъхнете в загрятата фурна, достигнала 180 градуса температура.

Печете 25 минути или докато почервенеят и леко се напукат отгоре.

 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?