4232

Да си оближеш пръстите: Уникални тракийски сарми с точени кори РЕЦЕПТА

Сармите са неизменна част от българската кулинарна традиция, особено през зимата

 

Те могат да бъдат разнообразни – с месо, постни, с лозови или зелеви листа. Днес ще ви представим рецепта за тракийски сарми, които се отличават със своето уникално приготвяне и вкус.

 
Необходими продукти:

500 г кайма
1 стрък праз лук
80 г доматено пюре
1 жълтък
50 г краве масло
250 г точени кори
3-4 с.л. олио
Чубрица, сол, черен пипер, червен пипер
 

 

Начин на приготвяне:

Приготвяне на плънката: Нарежете праза на дребно и го запържете в горещо олио. Добавете каймата и гответе 2-3 минути, като бъркате постоянно. Овкусете със сол, червен и черен пипер, чубрица. Прибавете доматеното пюре, разбъркайте добре и отстранете от котлона, пише Actualno.com.

Подготовка на корите: Разтопете маслото. Вземете 3 точени кори и ги нарежете на четири парчета.

Сглобяване на сармите: Във всяко парче кора поставете малко от плънката и завийте. Подредете сармите в намаслена тава със затворената част надолу.

Печене: Намажете сармите с масло. Разбийте жълтъка с 2 с.л. студена вода и ги намажете отгоре. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути.

Задушаване: След като се изпекат, налейте в тавата 5-6 с.л. гореща вода. Покрийте сармите с кърпа и оставете да се задушат за 5 минути, за да омекнат.
 
Сервирайте топли и се насладете на този традиционен тракийски вкус!

Да ви е сладко!

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?