Следвайте ни

Да си оближеш пръстите със стара пловдивска рецепта за аламинут

viber icon

Кабакът е стара пловдивска рецепта, която е от типа "бързо, лесно, вкусно" и освен с връщане към корените, ни спечели и с невероятния си вкус.

Приготвя се от тиквички и освен, че наподобява така известния родопски пататник от картофи, не му отстъпва и по насладата на небцето, която носи.

Може да се приготви в тиган на котлон или в тавичка на фурна. Във варианта в тиган се слага по-тънка плънка, за да може да се изпече добре. Отгоре се поставя капак. След като се обърне, капакът се маха, за да остане ястието хрупкаво.  

Съставки
1 опаковка Кори за баница
4 бр. Тиквички
5 бр. Яйца
300 г Краве сирене
1 с.л. Чубрица
1/2 ч.ч. Галета
10 стръка Пресен лук
2 с.л. Орехи
1 с.л. Копър


Начин на приготвяне
1. Тиквичките се настъргват на едро. Посоляват се и се оставят в дълбок съд, който е леко наклонен, за да се отцеди излишната вода. След 15 минути внимателно изстискайте тиквичките с ръка.
2. Овкусете с чубрица.
3. Натрошете сиренето на едро и го добавете към зеленчука.
4. Разбийте яйцата в купа и ги сипете при тиквичките. Разбъркайте.
5. Нарежете лука на ситно и също добавете. Оставете 1-2 стръка за поръсване.
6. Към тестото може да добавите галета, за да го уплътни. Разбъркайте.
7. Подредете половината кори на дъното на предварително намаслена тава. Няколко от тях трябва да излизат от ръба на тавата. Сипете плънката, след което покрийте с другата половина кори. Загърнете долните, така че да стане стегнат пакет.
8. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна. Щом леко се запече отгоре,фурната се намалява на 170 градуса.
9. Готовият кабак се сервира с малко масло отгоре, което се разтопява от топлината. Поръсва се със ситно нарязан лук.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?