Следвайте ни

Да си оближеш пръстите: Кекс с портокалов сок

Необходими продукти:

  • 6 яйца, 330 гр.
  • 250 гр. (1 ¼ чаена чаша) захар
  • 200 мл. = 190 гр. (1 чаена чаша) олио
  • 200 мл. (1 чаена чаша) прясно изцеден портокалов сок
  • настъргана кора от 1 портокал
  • 360 гр. брашно с бакпулвер
  • ½ чаена лъжица бакпулвер
  • 20 гр. (2 супени лъжици) какао
  • + олио за намазване на тавата
  • + брашно за наръсване на тавата

Начин на приготвяне:

Фурната се пуска да загрява на 175ºС, с включен горен и долен реотан, без вентилатор. Тавата, в която ще се пече кекса се намазва с олио и се наръсва с брашно. Брашното се смесва с бакпулвера.

Яйцата и захарта се смесват в купата на миксера. Разбиват се продължително, на висока скорост, докато побелеят и увеличат обема си 4-5 пъти (купата на миксера почти ще се изпълни). 

На струя, последователно, без да се прекъсва разбъркването се прибавят олиото и портокаловия сок. Последно се добавят настърганата портокалова кора и брашното, смесено с бакпулвера.

Разбърква се докато се получи гладка смес. Добре е страните на купата да се оберат с шпатула, след което да се разбърка още веднъж. Една трета от тестото се смесва хубаво с какаото. Втората трета от тестото се насипва на дъното на предварително подготвената форма. Върху него, равномерно се насипва какаовата смес, която се покрива с останалото тесто.

Пече се за 40 минути, на средна скара в предварително затоплената фурна. Готовността се проверява с клечка. Когато се охлади се освобождава от формата.

Повърхността на кекса се наръсва с пудра захар. Съхранява се на стайна температура. Добре е да е в кутия за кекс или да е покрит със стъклен похлупак, за да не засъхва. Опитайте го и вие! Сервирайте кекса с чаша прясно изцеден портокалов сок. Да ви е сладко! 

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?