4232

Да си оближеш пръстите: Чуден боб с наденица с ароматни подправки по бабина РЕЦЕПТА

 Истинско вълшебство 

 

Това класическо българско ястие е любимо в много домове. Богатият вкус на боба, съчетан със сочността на наденицата и ароматните подправки, го правят перфектен избор за обяд или вечеря.

 
Необходими продукти:

250 г боб (бял, шарен или червен)
2 бр. наденица (предпочитайте качествена, с високо съдържание на месо)
1 глава лук
1 морков
2 с.л. доматено пюре или 2 настъргани домата
1 ч.л. червен пипер

2 с.л. олио или зехтин
1 дафинов лист
1 ч.л. чубрица
Сол и черен пипер на вкус
1,5 л вода или бульон

 

 

Начин на приготвяне:

1. Накисване на боба

Измийте боба и го накиснете в студена вода за една нощ (поне 8-10 часа).
Това помага за по-бързо сваряване и прави боба по-лесен за храносмилане.

2. Сваряване на боба

Излейте водата, в която бобът е киснал, и го сложете в тенджера с чиста вода.
Оставете да заври и след 10-15 минути изхвърлете първата вода, за да премахнете нежеланите вещества.
Налейте нова вода и оставете боба да къкри на умерен огън, докато омекне (около 50-60 минути).

3. Задушаване на зеленчуците

Докато бобът ври, нарежете лука и моркова на ситно.
В тиган загрейте олиото или зехтина и задушете лука и моркова до златисто.
Добавете червения пипер и разбъркайте бързо, за да не загори.

4. Добавяне на наденицата

Нарежете наденицата на колелца или парчета и я добавете в тигана.
Запържете я за няколко минути, докато пусне ароматната си мазнина.

5. Смесване на всички съставки

Прехвърлете задушените зеленчуци и наденицата при сварения боб.
Добавете доматеното пюре, дафиновия лист, чубрицата, солта и черния пипер.
Залейте с още вода или бульон и оставете да къкри още 20-30 минути, докато всичко се смеси добре.

6. Завършване на ястието

Ако предпочитате по-гъст сос, оставете боба да поври без капак за още няколко минути.
Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо.
 

Съвети за перфектен вкус

✔ Изборът на наденица е ключов – качественото месо гарантира наситен вкус и аромат.
✔ Подправките правят ястието уникално – не пропускайте чубрицата и дафиновия лист.
✔ За по-кремообразна текстура може да отделите част от боба, да го пасирате и да го върнете обратно в ястието, пише Actualno.com.

 
Сервиране

Бобът с наденица се поднася топъл, поръсен с пресен магданоз или копър. Чудесно върви с топъл хляб, люти чушлета или кисело зеле.

Насладете се на този традиционен вкус, който ще ви върне уюта на домашната кухня!

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?