Да се поглезим: Домашно тирамису
- 06.03.2021 | 17:15
- 06.03.2021 | 17:36
- Marica.bg
- 14 684 прегледа
- 4 коментара
Необходими продукти
бишкоти – 200 г савоярди
еспресо – 400 мл сварено
ликьор – 3 с.л. амарето
пудра захар – 150 г
яйца – 4 бр.
маскарпоне – 350 г
какао – 2 с.л. на прах
шоколад – 100 г настърган
Начин на приготвяне
В изстиналото кафе се добавя ликьорът. Белтъците се разбиват на сняг. Жълтъците се разбиват с пудрата захар до бяло. Добавя се маскарпонето и леко се разбърква.
Добавят се разбитите белтъци. Получава се лек крем. Всяка бишкота се топва за по пет секунди в кафето с ликьор. Половината бишкоти се слагат на дъното на стъклен съд така, че да го запълнят.
Бишкотите трябва да са плътно до стените на съда и да са плътно наредени една до друга. Отгоре се слага половината крем и се заглажда. Вторият слой бишкоти се реди перпендикулярно на първия.
Маже се с остатъка от крема и се поръсва обилно с какаото на прах. Оставя се в хладилник за 8 часа. Преди сервиране се поръсва с настърган шоколад.
Коментари (4)
Порто
07.03.2021 | 17:05Аз правя тирамису с вино порто или мартини. Винаги слагам в изстиналото кафе, а не в жълтъците. Става супер. За лятото имам вариант без яйца. С течна сметана. Разбива се хубаво и се добавя към маскарпоне.
Кръстева
07.03.2021 | 13:28Може и с ром, виното или ликьора в жълтъците разбити на водна баня
Кръстева
07.03.2021 | 13:26Може и ром, но виното или ликьора се слагат в жълтъците, които се разбиват на водна баня
Глупости
06.03.2021 | 19:26Оригиналът е с вино Марсала.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни