71

Да подготвим великденската трапеза с внимание и любов

Великият пост продължава и на Велика събота. На този ден можете да приготвите празнични великденски ястия, но все още не можете да ги ядете.

Какво да сготвя за Великден и има ли характерни ястия за великденската трапеза? Тези въпроси вълнуват всяка домакиня, когато празникът наближи. За разлика от трапезата на Бъдни вечер, на която задължително трябва да присъстват нечетен брой постни ястия, за великденската трапеза такива строги изисквания няма. 

Традициите повеляват на масата задължително да има боядисани яйца и козунак, защото червените яйца символизират кръвта на Исус Христос, а козунакът - тялот​о му.  Яйцата се боядисват или на Велики четвъртък, или на Велика събота и също се украсяват подобаващо. До Великден яйцата се съхраняват непокътнати, като няколко от тях е добре да се занесат в храма на Велики четвъртък, за да присъстват на службите.

Козунаците и обредните сладки хлябове също е важно да присъстват на масата. Приготвянето им е свещен ритуал. Някога те са били замесвани с квас, правен от най-възрастната жена в дома, която с пост и молитва отправяла молби към Бога за добрини в семейството. Един от важните моменти в замесването на обредния сладък великденски хляб е "наричането" му за здраве и късмет, както и проявата на изключително внимание и педантичност към продуктите. Нито троха от брашното, което се използва за месенето, не бива да се изхвърля, тъпче или замита. Трохите се дават на птички или други домашни животни, а ако в дома остане неизяден козунак, се раздава на бедните.

Според традицията е прието основното ястие на великденската маса да бъде агнешко, а едно от преданията гласи, че агне е било принесено в жертва в деня на възкресението на Христос. Християнската традиция представя спасителя си като "Божи агнец".

Приготвянето на агнешкото е висш пилотаж в кухнята. Това месо е специфично и по-трудно за готвене. Отлично му пасват подправки като джоджен, риган, майорана, мащерка, розмарин, лимонова кора, кимион, кориандър, чесън.

Преди подправяне месото задължително се изчиства от излишната мазнина и ципи. Подправките, за предпочитане свежи, се нарязват на ситно и се втриват с малко мазнина по цялата му повърхност. Месото се опакова стегнато във фолио и се слага в хладилника, най-добре за една нощ, за да поеме ароматите на подправките. Температурата и времето за изпичане се определят от това колко мазнина има в месото и какъв е грамажът му. По-тлъстите меса се пекат на по-ниска температура - 160-170°С, по-продължително, за да може мазнината да се разтопи бавно и месото да стане крехко и сочно. По-постните парчета е допустимо да се готвят и на по-висока температура.

На великденската трапеза салатите също са основен акцент, тъй като през пролетта пазарите изобилстват от свежи и хрупкави репички, маруля, пресен чесън и лук. Класическата зелена салата би намерила своето място на всяка една великденска трапеза. На този ден тя задължително трябва да бъде допълнена с варено яйце и червени репички, които ще я направят радост както за окото, така и за небцето. Всичко на този празник трябва да е приготвено с много любов и внимание. 

И не забравяйте, че когато хората се срещнат на Великден, трябва да се поздравяват с „Христос ​воскресе” и съответно от другата страна отговорът е: „Воистина воскресе”. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
6 коментара
Лина

Лина

06.05.2024 | 19:33

Не ви ли омръзна само за ядене да говорите? Така като дойде и Коледа ми писва.

Отговори
0 0
Ама то трябвало

Ама то трябвало

04.05.2024 | 22:41

Да се пости не знаех , тази седмица карам на пържоли. Боб с месце и наденички ,утре агнешки пържоли и за Гергьовден също . Яйца не ям също и салати тесто , хляб и козунаци също .

Отговори
1 0
Зик

Зик

04.05.2024 | 20:28

Не вярвам на приказки за възкресение и други подобни. А яйца са боядисвали древните Келти в чест на богинята на пролетта и гората Остара , която се е превръща в разни животни най често заек. Когато се срещали си разменяли помедно боядисано червено яйце , символ на пролетта и богинята .

Отговори
1 0
Най печелят

Най печелят

04.05.2024 | 20:09

Разните пекарни и баничарници . Вече продават и за мързелите боядисани яйца и готова дроб сърма .

Отговори
2 0
656

656

04.05.2024 | 17:55

В православието няма зайци като част от ритуала

Отговори
5 0
666

666

04.05.2024 | 20:31

Това е езически символ , Богинята Остара - Еостре се е превръщала в разни животни като заек. И от там към католиците и символ на велик ден . Така и произлиза думата на английски за празника Еостре - естроген - Истър . В нета има много за това .

Отговори
2 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?