Следвайте ни

Да наложим зелето - българското свещенодействие

viber icon

Сега е времето да си приготвим кисело зеле. То е традиционна българска и любима храна за зимата, а мъжете се шегуват помежду си, че претакането му е по-сладко и от медения месец. Налагането на зелето у нас е свещенодействие, което се  извършва, когато зелето е обрано и съвсем прясно.

Сложено навреме, то ще е напълно готово за коледния зелник и другите ястия ​за Коледа.

Най-често зелето се слага в бидони от PE-пластмаса, т.е. такава за хранителни продукти, като задължително трябва да са добре измити. Абсолютно е забранено да се използват алуминиеви съдове, които се разяждат от млечната киселина и вредни вещества попадат в зелето и сока.

Ако съдът няма канелка за преточване, още докато се редят зелките, се поставя маркуч, който да опира в дъното и да излиза от бидона.

Съобразете големината на зелките с отвора на бидона, за да не се налага да се режат. За съд с вместимост 80 л са необходими около 35 кг зеле. Всяка зелка се почиства от лошите листа. Изрязва се кочанът и се получава дупка, която се пълни със сол. Нареждат се зелките в бидона с дупката нагоре. Ако главата е по-едра, се разрязва на две и се осолява с около шепа сол, която запълва празнините в зелето. Така наредено, зелето престоява 2-3 дни.

След това се налива вода, която го покрива една педя. Отгоре се притиска с венец от лозови пръчки и голям объл речен камък, за да не изплуват зелките. След три дни започва да се претака всеки ден, като се опитва сокът. В зависимост от вкуса се добавя сол или пък се добавя вода, като се изгребва от сока. Когато зелето втаса, се слага един пакет натриев бензоат, който не позволява на водата да побелее и зелето издържа по-дълго. 

Има различни рецепти за съотношението между солта и водата, като най-често срещаната е 300-400 грама морска сол на 10 литра вода. Още при налагането на зелето някои домакини слагат в бидона сока от един лимон или просто разрязан лимон, за да не се образува бяла пелена в бидона. 

За да има зелевият сок хубав розов цвят, се добавя една глава червено цвекло или 1-2 червени зелки. Някои слагат в началото също няколко кочана суха царевица и корени хрян. Други добавят дюля и джинджифил, който помага срещу вируси, без да променя вкуса на зелето. 

Ангелина Димитрова

Ангелина Димитрова

Редактор - marica.bg

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?