2374
Следвайте ни

Цветя за ядене - хит в ресторантите у нас

viber icon

Консумацията на ядливи цветя оказва влияние не само върху вкусовото, но и на емоционално поведение на гостите в ресторантите у нас.

Използването им в ресторантьорството вече е хит и у нас и подобрява потребителския профил на продуктите и акцентира вниманието на потребителите върху многообразието от цветови, ароматични и вкусови характеристики на познати и не толкова разпознаваеми храни.

Това е заключението на студентката Глория Сакалийска от специалността „Туризъм“ в Стопанския факултет на Университета по хранителни технологии в нейно проучване. То беше презентирано по време на 14-ата национална младежка научно-практическа конференция с международно участие „Иновации в хранително-вкусовата промишленост – проблеми и перспективи”, на която Университетът по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив беше домакин.

Според Сакалийска ядливите цветя могат да участват като компонент от състава и дизайна на студените и топлите ястия, напитките, алкохолните и безалкохолните коктейли. Освен това с тяхната употреба се повишава разпознаваемостта на ресторанта, което от своя страна влияе върху конкурентоспособността му.

Колегата й Петя Иванова от същата специалност участва с презентация на тема „Фолклорът като елемент от съвременния туристически продукт“, в който застъпва тезата, че българският фолклор е ключов елемент за туристическите дестинации, защото е част от туристическия ландшафт на страната ни. Богатото съдържание, разнообразието и динамичността на българските народни песни, танци, традиции и обредност, представяни в автентична социокултурна среда, могат да бъдат отлични предпоставки за развитието на водещи културни атракции за туристите в България, смята авторката.

Разработките на докторантите от направление „Хранителна наука и технология“ бяха свързани с изпитване в промишлени условия на винени дрожди, както и биологично активни компоненти и инсекти в месни продукти. Тематично направление „Техника и процесен инженеринг“ впечатли с презентациите за очистващи флуиди, компютърна система за окачествяване на храни и въздействие на йонизиращите лъчения върху полимерните материали.

Конференцията бе реализирана on-line на 18 ноември 2021 г. с подкрепата на проект TaiMFoods, изпълняван от УХТ в рамките на национална програма „Европейски научни мрежи“. На форума бе организирано и събитието School ambassador с презентации на ученици от професионални гимназии. Той протече при изключително голям интерес от страна на всички участници, каза доц. Десислава Вангелова от катедра „Технология на месото и рибата“ в университета, научен ръководител на част от иновативните разработки на форума.

Учениците от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника в Пловдив впечатлиха с демонстрацията на методи за установяване качеството на храни в практиката.
На конференцията присъстваха и ученици от още училища - СУ „Георги Раковски“ в Котел и представителите на VOYAGE club от Неврокопската професионална гимназия "Димитър Талев" в Гоце Делчев.

Сред лекторите бяха още д-р инж. Марио Христов, председател на Съюза на изобретателите в България, Иванка Статкова, дирекция „Политики по агрохранителната верига“ в Министерство на земеделието, храните и горите и д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ПКП

ПКП

24.11.2021 | 01:05

Голем бизнес, сичко м@нгал сега по градинките ще тръгне

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?