46

Чудни селски катми по бабина РЕЦЕПТА

Опитайте тази бърза и лесна закуска от детството - бабина рецепта за вкусни катми.
 
 
Необходими продукти:

яйца - 6 бр.

прясно мляко - 1 литър

мая - 42 г

сол - 1 ч.л.

захар - 1 с.л.

кисело мляко - 400 г

олио - 1 с.л.

брашно - около 500 г (за гъста каша, като боза)

олио - за намазване на сача

масло - 100 г (за намазване на изпечените катми)

 

Начин на приготвяне:

В купа се сипва около 300 мл топло прясно мляко, в което се натрошава маята, добавя се захарта и брашното - 2 с.л, разбърква се и се оставя около 20 минути, докато се активира сместа.

В голяма купа се разбиват яйцата със солта, добавя се киселото мляко, олиото и активираната смес с маята, добавя се пресятото брашно и постепенно се сипва прясното мляко до получаване на гъста смес - като боза.

Така приготвената смес се оставя за около 40 минути, зa да шупне.

Катмите се пекат на сач, на среден огън. Когато се загрее сачът, се намазва с олио (през 2-3 катми се намазва отново), сипва се от сместа в сача, като се пекат от двете страни.

Още топли се намазват обилно с масло.

По желание може да се сервират със сладко или течен шоколад, съветват от actualno.com.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?