Чудни сармички от тиквички за обяд РЕЦЕПТА
- 11:15, 16.12.2024
- 11:16, 16.12.2024
- 5057
- 0
Сармичките от тиквички са иновативно и вкусно предложение, което превръща традиционната рецепта в здравословно и свежо ястие. Този вариант на сарми е идеален както за ежедневната трапеза, така и за специални поводи.
Необходими съставки:
- Тиквички – 3 средно големи, нарязани на тънки ивици.
- Ориз – 1 чаша.
- Морков – 1 брой, настърган.
- Лук – 1 глава, ситно нарязан.
- Чесън – 2 скилидки, пресовани.
- Магданоз и копър – на вкус, ситно нарязани.
- Олио – 2 супени лъжици.
- Подправки – сол, черен пипер и червен пипер.
- По желание: кайма, сирене или гъби за разнообразие.
Тези съставки ще ви стигнат за 3-4 порции.
Начин на приготвяне:
Подготовка на тиквичките
Измийте тиквичките и ги нарежете на тънки ивици с помощта на нож или ренде за белене. За по-лесно навиване, можете да ги бланширате за 1-2 минути във вряща вода и след това да ги охладите в студена вода.
Приготвяне на плънката
В дълбок тиган задушете лука и чесъна в олиото, докато омекнат. Добавете моркова и ориза, като разбъркате добре. Подправете със сол, черен пипер и червен пипер. Добавете 2 чаши вода и оставете ориза да се свари почти до готовност. Накрая добавете ситно нарязаните магданоз и копър.
Оформяне на сармичките
Поставете по една лъжица от плънката върху всяка ивица тиквичка и завийте на руло. За да задържите сармите добре оформени, можете да ги закрепите с клечка за зъби, пише actualno.com.
Готвене
Подредете сармите в тавичка или тенджера, като добавите малко олио и вода (или доматен сос за по-интензивен вкус). Печете във фурна на 180°C за около 25-30 минути или варете на котлон за 20-25 минути, докато тиквичките омекнат.