Следвайте ни

Чудни предложения за летни десерти с малини РЕЦЕПТИ

Мъфини и царевично брашно

Продукти:
1 и 1/2 ч. ч. брашно тип 500,  3/4 ч. ч. царевично брашно, 1/2 ч. ч. захар, 1 бакпулвер, 1/4 ч.л. сол, настъргана кора от един лимон, 1 ч.ч.  пресни или замразени малини,  1 голямо яйце,  1 ч.ч. прясно мляко,  1/4 ч.ч.  олио,  1 ванилия

 


Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 200 С. Форма за мъфини (12 броя) се застила с хартиени кошници или се намаслява и набрашнява.

 


В средна купа се смесват брашната, захарта, настърганата кора, бакпулверът и солта. Отделят се 2 с.л. от сместа и се поръсват измитите и подсушени малини.

 


В друга купа се разбъркват яйцето, олиото, млякото и ванилията.

 

Внимателно "мократа" смес се разбърква с брашнената смес. Прибавят се малините и тестото се размесва. Разпределя се във формата.

 


Мъфините се пекат 15-20 минути. Охлаждат се 5 минути във формата, след което се прехвърлят върху метална скара и се охлаждат напълно.

 

Сорбе

Продукти: 300 мл вода, 150 г захар, 300 г малини, сок от 1 лимон, 10-12 малини за украса

 


Приготвяне: Почистете малините, измийте ги на слаба струя вода и ги направете на пюре с пасатор или блендер.

 


Загрейте до кипване водата със захарта, докато се разтопи напълно. Оставете да се охлади. Прибавете пюрето от малини и лимоновия сок.

 


Поставете тавичка във фризера да престои 20 минути, извадете я и сипете малиновата смес в нея. Сложете да се замразява, докато почти се втвърди по края, а средата остава още мека.

 


Извадете тавичката и бързо разбийте с тел, за да се премахнат големите бучки. Върнете във фризера. Повторете разбиването няколко пъти, докато сместа стане гладка.

 


Поднесете сорбето, украсено с цели малини. По желание може да оформите топки с лъжички за сладолед.

 

Десерт с чия

 

Продукти за 4 порции: 1/2 кг. кисело мляко, 4 с.л. семена от чия, 300 гр. малини, 4 с.л. овесени ядки, 8 с.л. мед

 


Приготвяне: Накиснете семената от чия в киселото мляко и ги оставете да абсорбират течността и да набъбнат (може да се разбъркат с киселото мляко и да се оставят за една нощ в хладилника).

 


След това се приготвя малиновото сладко, като за целта пресните малини се поставят в малка тенджера на котлона, заедно с меда и се бъркат, докато се получи гъста смес. Няколко пресни малини се оставят за декорация.

 


В десертни купички или стъклени бурканчета се редуват ред чия с кисело мляко, ред малиново сладко (повтаря се, докато се напълнят). Поръсват се отгоре с овесени ядки и се украсява с пресни малини.

Бонбони с течен шоколад и коняк

Продукти: 2 пакетчета крема сирене, 2 с. л. заквасена сметана,  2 с.л. или повече на вкус пудра захар, 1-2 с.л. коняк,  малини, течен шоколад.

 

Приготвяне:
В купа сложете крема сиренето и го разбийте добре със заквасената сметана. Прибавете пудрата захар и отново разбийте, а накрая сложете коняка.  

 


Намажете формичките за лед с течен шоколад. Сложете ги във фризера за 10 минути, за да стегне малко шоколадът. След това във всяка формичка сложете по малко от сместа с крема сиренето, а в средата по една малинка и покрийте добре с течен шоколад.

 


Поставете напълнените формички във фризера за 3-4 или повече часа.

 

Ангелина Димитрова

Редактор

Ангелина Димитрова е завършила Българска филология, има магистратура по Публична администрация и специализация по Журналистика. Била е съдебен репортер и редактор в "24 часа“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?