Чудна закуска: Супер вкусен и лесен тутманик без месене РЕЦЕПТА
- 05:03, 05.10.2024
- 10:34, 15.10.2024
- 51 606
- 0
За да ви улесним и спестим време, представяме ви рецепта за мързелив тутманик, който се приготвя толкова лесно, че вероятно ще ви се прииска да го поднасяте всеки уикенд като бърза закуска за семейството. Вижте съставките, които ще са ви необходими, запретнете ръкавите и възродете българските традиции в дома си, за да зарадвате любимите си хора.
Необходими съставки
Този тутманик не изисква месене, ще ви отнеме само 10 минути за подготовка и не повече от 30 за печене, а вкусът му ще очарова всички. За тази рецепта за мързелив тутманик в щедро количество, достатъчно за цялото семейство и дори за да почерпите съседите си са ви нужни:
килограм брашно
8 яйца, като 6-7 от тях се влагат в тестото, а едно-две следва да използвате за намазване на тутманика
кофичка кисело мляко от 400 гр. с високо качество и масленост,
половин килограм сирене – бяло саламурено, за предпочитане краве
чаена лъжичка сода,
400 мл. слънчогледово олио
семки за поръсване, най-често се използва сусам, но и слънчогледът е добър избор за този мързелив тутманик.
Как се приготвя мързелив тутманик стъпка по стъпка
1. Разтворете содата в киселото мляко. Оставете да шупне.
2. Разбийте 7-те яйца в голям съд.
3. Добавете към яйцата всички останали съставки без сусама – млякото, сиренето, което трябва да натрошите, брашното, олиото и разбъркайте всичко добре до получаването на еднородно тесто.
4. Поставете тестото в тава, намажете с останалото едно яйце и го оставете да се пече във фурната на около 180-200 градуса за половин час, пише actualno.com.
5. Малко преди да извадите тутманика от фурната, поръсете го със семките.
Това е всичко, няма месене и точене, няма сложни стъпки, всички продукти вероятно ще намерите в кухнята си, без да е нужно дори да отделяте време за пазар, всички съставки се бъркат заедно за само 10 минути, а докато се пече тутманикът може да се насладите на кафето си, спокойни, че само след 30 минути ще имате закуска, от която всеки ще си оближе пръстите.
Да ви е сладко!