4232

Червено цвекло за бърз ум и сияйна кожа

Здравословният и полезен зеленчук е много вкусен, но е капризен при приготвянето

Червеното цвекло е един от най -здравословните зеленчуци

Препоръчва се при липса на желязо и витамин С. Консумация му помага за нормализирането на кръвното налягане, има противовъзпалително действие, подобрява храносмилането. Цвеклото е отлична храна при режим за отслабване, противораково действие, полезно е и за очите, заради бета каротина, който се съдържа в него. Червеният зеленчук е богат и на фолиева киселина, това го прави много полезна храна за бременните жени. Стимулира производството на червени кръвни телца, прочиства черния дроб, подобрява кръвообращението и оросяването на мозъка. Помага и за красива кожа. 

Не на последно място сред качествата на цвеклото трябва да кажем, че то е и много вкусно. Но е капризно за приготвяне. 

Може да се окаже недопечено, да побелее или да загуби вкус. За да предотвратите това, следвайте няколко прости правила.

За да се запази максималната полза и красота на зеленчука, цвеклото се сварява цяло. Преди готвене зеленчукът трябва да се измие старателно с четка. Кореноплодът се поставя в студена вода, от която трябва да има доста, довежда се до кипене, след което се вари на слаб огън за около час.

От червения зеленчук могат да се приготвят смутита, салати, да се консумира печено с пуешко и пилешко месо, с ориз. 

Ако имате добра изстисквачка, не пропускайте да си правите сок с цвекло - то е сладко, полезно и се комбинира добре със сок от моркови, ябълка, целина, лимон, портокал. Препоръчително е да не се пие чист и в малки количества. Свойствата му са силни. 

Към цвеклото спокойно може да се добави картоф за повече плътност, морков, тиква. Пикантни подправки като куркума, джинджифил, индийско орехче. Розовата супа е интересна за децата и колкото по-рано я харесат, толкова повече ще заобичат цвеклото. 

Вареното цвекло е отлична гарнитура и компонент на салати. За да предотвратите оцветяването на другите продукти, можете леко да намажете нарязания кореноплод с растително масло. 

Има няколко варианта за съхранение на този зеленчук. Най-добрият вариант за апартаменти са пясъчниците. Пясъкът трябва да е сух и чист. На дъното на кутията се изсипва пласт пясък от около 15 см, цвеклото се поставя и се поръсва с пясък.

Замразяването е също подходящ метод за по-дълготрайното съхранение на цвекло. Можем да замразим сурово цвекло, а можем да замразим и варено цвекло. В замразена форма може да се съхранява до 8 месеца, което значи, че ще имаме цвекло до май или юни. 

При положение че ще замразявате прясно цвекло, трябва да спазвате няколко стъпки. Да измиете и обелите кората на цвеклото. Нарязваме го на кубчета, ленти или филийки. А може и да го настържем на рендето и да го сложим в подходящи пликове за фризер. Слагаме нарязаните парчета в кутии за съхранение или пликове и ги подреждаме във фризера. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?