Следвайте ни

Бърза рецепта за крехко телешко с гъби, орехи и спанак

Телешкото се готви или за съвсем кратко време, или за часове. Тази бърза рецепта разчита на начина, по който се реже месото и на обработката в мазнина на висока температура, пише menumag.bg.

Необходими продукти за 4 порции

500 гр телешко контрафиле, нарязано на тънки ивички

100 гр запечени орехи

2 с. л. зехтин

1 с. л. масло

1 глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци

400 гр гъби, едро нарязани

100 гр спанак

200 гр заквасена сметана

2 с. л. коняк

За пюрето:

500 гр. картофи, обелени и нарязани на кубчета

2 скилидки чесън, необелени

100 мл горещо прясно мляко

50 гр масло

сол и индийско орехче на вкус

Начин на приготвяне

1. За пюрето картофите и чесънът се заливат със студена вода и 1 ч. л. морска сол и се сваряват за 10 - 15 мин. до пълно омекване. Отцеждат се и се връщат на огъня в тенджерата заедно с обеления сварен чесън. Разбъркват се с шпатула, докато се изпари цялата останала в тях течност. Пресоват се, добавя се млякото и се разбъркват. Слага се маслото, разбърква се. Подправя се със сол и индийско орехче на вкус. Държат се на топло.

2. Докато врат картофите, месото се начуква леко, за да стане по-крехко, и се поръсва с едро смлян шарен пипер.

3. Загряват се 1 с. л. зехтин и 1 с. л масло и в тях на умерен огън се запържва лукът. Засилва се температурата и се добавят гъбите. Разбъркват се на силен огън 3-4 мин., докато се зачервят. Подправят се със сол и шарен пипер. Изваждат се от тигана.

4. В същия съд се слага останалият зехтин, огънят се засилва и се слага месото. Разбърква се, докато се зачерви добре от всички страни. Може да се изпържи на 2 пъти.

5. Месото се изважда, слага се конякът и като почти се изпари, се връщат гъбите. Прибавят се спанакът и сметаната. Подправя се със сол на вкус, слагат се орехите, връща се месото, всичко се разбърква и се поднася с пюрето.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?