71
Следвайте ни

Бяла риба по средиземноморски - носталгия по лятото

viber icon

Имаме невероятно вкусна рецепта от професионалистите в matekitchen.com за бяла риба, която е много подходяща за всякакъв повод.

Ако не сме сигурни дали и кога ще се потопим в солените води на Средиземно море, можем поне да си създадем това морско настроение с нещо вкусно вкъщи. Лесно е, свежо е и още с първата хапка ще се пренесем на стотици километри разстояние.

Рецептата за бяла риба по средиземноморски е съвсем свежа и в нея се ползват само зелени съставки с изключение на ригана. Може да се приготви дори в студените без да се заменят продукти, защото не епроблем да се намири всичко необходимо.

Ще забележите, че в списъка с продукти сме посочили маслини каламон. Ако обичате да си хапвате маслини, сте виждали изглеждащи по абсолютно същия начин маслини, но с името каламата. Истината е, че между тях няма никаква разлика, защото са от един и същи сорт, но каламата официално могат да се наричат само тези, които са отгледани в района на гръцкия град Каламата.

В известен смисъл това ястие с бяла риба е кулинарен парадокс. Тя е сладководна риба, но начинът й на приготвяне носи дъха на Средиземноморието. Домати, маслини, риган, зехтин…

Ако държите да спазите изцяло морската тема, може да я замените с морска риба с плътно месо и без кости по ваш вкус. Има ли желание, винаги се намира начин.

Желаем ви приятно готвене и добър апетит! Наздраве!

Необходими продукти:


За рибата
бяла риба - 4 филета 
спанак - 200 гр 
домати - 2 бр 
пресен лук - 4 стръка
пресен чесън - 2 стръка 
маслини Каламон - 200 гр 
сирене - 200 гр 
риган - 1 ч.л. 
зехтин - 8 супена лъжица 
аншоа - 1 кутия 
За маринатата:
бяло вино - 150 мл 
зехтин - 3 с.л. 
лимонов сок на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За рибата
 Разбъркайте продуктите за маринатата и мариновайте почистените, измити и подсушени рибни филета за около половин час.
 Вземете по едно парче алуминиево фолио за всяко рибно филе и ги намажете с малко зехтин.
 Върху тях подредете листата спанак, нарязаните на филийки домати и нарязаните на ситно лук и чесън.
 Сложете отгоре маринованите рибни филета, по едно филенце аншоа и кубчетата сирене. Поръсете с подправките, ригана и още малко зехтин. Отстрани подредете маслините и загънете като пакетче.
 Сложете пакетите в тава и печете около 20-25 минути при температура 200 градуса или докато рибата е готова.
 Сервирайте със зелена салата. Подхождат също картофи и зеленчуци на грил.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?