Следвайте ни

Биди върху намазан със сланина сач пекат в Свежен

Едно от най-красивите села Свежен омагьосва пришълците с местните биди. Това е вид палачинка, която във всяко семейство приготвят по различна рецепта, ала вкусът при всяка е невероятен.

Тайната, според местните, е в ползването на сач и парче сланина с кожа. Ето как ги приготвят:

Едно яйце, вода и брашно се смесват, докато стане палачинково тесто.

Сачът се слага на огъня. Сланината се набожда на вилица и с нея се намазва сачът. Така се процедира преди всяка бида. С черпак се разлива внимателно сместа. Като се отдели от краищата на сача, бидата се обръща. Щом е готова, може да се намаже с масло и да се поръси със захар. Или пък със сирене.

Ако имате търпение, може да направите нещо като "торта" от свеженски биди. Опечете всички биди и ги оставете да изстинат. След това пригответе сладък сироп от вода, захар и масло.

Когато е готов, взимате една тава и започвате да заливате бидите - една бида, поливате със сироп, втора бида и така, докато свършат.

Нарязвате бидите на квадратчета и поднасяте. Може да поръсите с пудра захар отгоре. 

Гергана Василева

Ръководител екип „регион“

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (2)

Дончо

03.08.2019 | 17:19
1 0

Никога няма да забравя уникалния вкус на бабините биди!

Дончо

03.08.2019 | 17:15
1 0

Никога няма да забравя вкусните биди на баба!!!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?