Следвайте ни

Бърза и вкусна вечеря: Гръцко пастицио РЕЦЕПТА

viber icon

Рецептата за пастицио идва от Гърция и представлява печено ястие с месо, макарони и бешамелов сос. Пастицио носи името си от италианската дума pastitsio, която означава голям печен солен пай с месо. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

450 гр. агнешка кайма

1 голяма глава кромид лук

4 с.л. доматено пюре

250 мл червено вино

1 ч. л. кимион

300 гр. макарони

2 с.л. олио

Сос Бешамел:

25 гр. брашно

25 гр. масло

300 мл. прясно мляко

1/4 ч.л. настъргано индийско орехче

За гарниране:

2 домата нарязани на шайби или 300 гр. консервирани домати

3 с.л. галета

1 ч.л сол

1/2 ч.л. смлян черен пипер

100 гр. настърган кашкавал (ако желаете)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200 С.

Запържете лука и каймата в тиган с незалепващо покритие, като разбърквате и притискате с вилица, до леко кафяво и докато мазнината се изпари, пише lunchbox.eu.

Сварете макароните в голямо количество вряща, подсолена вода според указанията на опаковката. Изцедете ги.

Разстелете сместа с месото на дъното на огнеупорен съд (25x20cm). Отгоре разпределете макароните.

Загрейте маслото в тенджера и добавете брашното, като разбърквате непрекъснато. Гответе 1-2 минути и постепенно добавете млякото.

Разбърквайте при умерено тих огън до получаване на гладък сос. Добавете индийското орехче, сол и черен пипер на вкус.

След това излейте соса равномерно върху пастата. Подредете нарязаните домати отгоре и завършете с галета.

Печете 30-35 минути. Ако използвате кашкавал, на 20-тата минута от печенето, поръсете кашкавала върху ястието и продължете с печенето още 10 минути.

Извадете тавата от фурната, оставете ястието да си почине за 10 минути преди да го поднесете нарязано на порции, пише факти.бг.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?