Следвайте ни

Баклава с петмез от черница получи патент в Турция

viber icon

Баклавата с петмез от черница, която е специалитет на източната турска провинция Ерзурум, получи патент в Турция тази седмица, съобщи Анадолската агенция.

Така тя ще се присъедини към вече патентованите турски специалитети кебап, кадаиф, долма, бяло сирене и баница.

Баклавата от Ерзурум се прави без рафинирани захари и глюкоза още от 50-те години, обясни Хакан Орал, ръководител на Търговската камара на Ерзурум. Градът е номиниран за „Град на гастрономията“.

За да се направи баклава с петмез, тестото се разточва възможно най-тънко със специални точилки и се пълни с шам-фъстъци, орехи и петмез. Тъй като петмезът няма захар, тази баклава е много по-лека и здравословна.

Предвижда се догодина баклавата от Ерзурум да кандидатства за международно признание пред Европейския съюз.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?