Бабиният тутманик - най-вкусната празнична закуска
- 19:30, 31.12.2018
- 14 589
- 0
Помните ли тутманика, който сте яли при баба на село? Приготвен от грижовни ръце, в печка на дърва. С мас, не с маргарин. И с много сирене, не с палма. Тази рецепта ще ви припомни вкуса на детството. Опитайте! А защо не в първото утро от новата година...
Необходими съставки
брашно - 520 г +за доизмесване
свинска мас - 150 мл разтопена
сирене - 500 г
прясно мляко - 220 мл.
яйца - 2 бр.
кисело мляко - 3 с.л. с връх
захар - 1 с.л.
сол - 1 с.л.
суха мая - 8 г.
олио - 2 с.л.
Начин на приготвяне
1. Брашното се пресява в купа. Прибавят се сухата мая и захарта и се размесва. Прави се кладенче в средата, в което се чукват яйцата без единия жълтък. Налива се прясното мляко, леко затоплено, заедно с киселото и олиото. Замесва се тесто, което се прехвърля на набрашнен плот, прибавя се солта и се меси в продължение на поне 10 минути, като се прибавя брашно, ако е необходимо.
2. Когато тестото стане еластично, мекичко и нелепнещо се разделя на 6 топки. Оттук нататък процедурата е следната:
Топват се ръцете в разтопената мас и се разтегля с пръсти първата топка тесто до получаване на тънка, полупрозвачна кора (ако ви се накъса някъде, не е проблем). Върху нея се ръсва още мас и се натрошава сирене. Така се прави и със всяка следваща, като корите се поставят една върху друга.
3. Навива се руло и се реже на триъгълници, които се подреждат в намаслена тавичка, така че да има разстояние между тях, тъй като ще бухнат и ще запълнят всяка пролука. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.
4. Намазва се с разбития с малко мляко заделен яйчен жълтък и се поставя в загрята на 175 градуса фурна за около 30 минути или до златист загар и суха клечка. Фурната не се отваря през първите 25 минути.
5. Тутманикът се поднася топъл или вече охладен.
Най-добре - с айрян от домашно кисело мляко.
Рецепта - Gotvach.bg.
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни