49

Азиатската кухня пази здравето и красотата ни

В нея има перфектен баланс на хранителни вещества и минерали

В Азия вярват, че храната не е само за тялото, но и за душата. Местните казват, че тя е „слязла“ от масите на големите династии. Днес азиатската кухня е сред най-екзотичните, завладява ни с интересни подправки, необичайни комбинации от вкусове и аромати. 

Азиатската кухня обобщава кулинарните традиции на няколко източни страни, сред които Япония, Китай, Тайланд, Индонезия и други. Става дума за общ термин за наименование на кухните от Източна, Южна и Югоизточна Азия. Тази кухня е хармонична и здравословна. В нея има перфектен баланс на хранителни вещества и минерали. Ако се грижите за себе си, за своята красота и дълголетие, то резултатът няма да закъснее.

Tова е начин на хранене с определени продукти. Научно е доказано, че хората в Азия страдат по-рядко от рак, сърдечни болести и затлъстяване и средно живеят по-дълго. Японският остров Окинава например е сред първите в света по брой дълголетници на глава от населението. Учените смятат, че това се дължи на здравословния им хранителен режим - с малко мазнини и почти никакво червено месо.

В различните азиатски страни кухнята е различна, но навсякъде основните продукти, които се ползват, са много ориз, зеленчуци, пресни плодове, риба. Китайски и американски учени са разработили азиатска хранителна пирамида с ежедневна консумация на пълнозърнести и бобови храни, семена, ядки, плодове, зеленчуци, растителни мазнини, подправки и билки. В нейната основа е оризът с най-голям процент консумация, а също азиатските спагети и нудъли.

Четири са традиционните билки, които участват в приготвянето на тази кухня. На първо място това е джинджифилът - той е с приятен аромат и редица лечебни свойства. Звездовидният анасон е любима подправка на китайците, виетнамците и други азиатски народи. В него се преплита сложна гама от вкусове, затова е подходящ не само за месни ястия, но и за някои сладкиши. Макар и да е доказано, че куркумата има редица ползи за здравето, тя не е еликсир за всички болести. Коренът има благоприятно въздействие при лошо храносмилане. На вкус и аромат лимоновата трева напомня на лимона, но не е кисела като него. Тя се използва като подправка в супи, месни и зеленчукови ястия и дори топли и студени напитки. Ползват се още канела, зелен чай, семки от гинко билоба.

Методите за готвене в азиатската кухня са няколко. Готвенето на пара в Азия датира от хиляди години. Този метод е деликатен и запазва витамините в продуктите, също така и свежия цвят на зеленчуците. В Азия за този метод използват бамбукови кошници.

Друг начин за топлинна обработка на храната е запържване в WOK с разбъркване. Този метод на готвене е известен още като cha’o и означава бързо пържене на съставките при по-висока температура, отколкото тази, която се използва при сотирането. Като използвате достатъчно олио за разбъркване в горещия WOK, можете да приготвите ястия като виетнамски пържен нудълс със зеленчуци и морски дарове.

Печенето на скара в Югоизточна Азия включва приготвяне на храна върху източник на топлина. Качеството на изпечената на скара храна зависи от използваното количество мазнина и размера на къса месо или зеленчука, който се пече. В Тайланд и други части на Югоизточна Азия продуктът се завива в листа или алуминиево фолио, преди да се изпече на скарата. Пример за печено на скара азиатско ястие е сатай от Малайзия.

Методът на задушаване пък представлява готвене на бавен огън, при което най-напред храната се запържва в мазнина, след което се готви в малко количество течност. Пример за това е задушената китайска пача в подсладен оцет.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?