Следвайте ни

Ароматно ястие за вечеря: Зелеви сърмички

viber icon

Необходими продукти:

250 гр. телешка кайма
250 гр. свинска кайма
1 кисела зелка

200 гр. моркови
2 глави лук
500 мл. пасирани домати

100 гр. ориз
сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне: 

Нарежете едната глава лук на ситно и го запържете в растително масло. Добавете каймата.

След като и тя се запържи добре, прибавете ориза, който предварително сте изплакнали в студена вода. Пържете докато не придобие стъклен цвят. Накрая овкусете със сол и черен пипер. 

За соса: 

Нарежете втората глава лук и морковите на ситно. Първо запържете лука, докато стане прозрачен, след това добавете и морковите и пържете още минута. 

Ще си оближете пръстите с тези вкусни зелеви сармички по стара циганска рецепта

Добавете пасираните домати и оставете да къкрят още 5 минути на слаб огън.   

Отделете внимателно листата на зелката и започнете да оформяте сармичките. Готовите зелеви рулца подредете в подходящ съд за печене. Когато първият ред е готов, залейте с малко доматен сос. След това може да започнете следващия. 

Сосът трябва напълно да покрива сармичките. Ако случайно не ви стигне, добавете малко вода. 

Покрийте съда с фолио и печете час и половина в предварително загрята до 200 градуса фурна. 

Ястието е готово - сочно и много ароматно! Добър апетит! 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Готвачката

Готвачката

16.12.2020 | 16:09

Пише се сАрми, а не сЪрми.

Отговори
4 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?