3906

Ароматна и пухкава! Празнична питка за Трифон Зарезан РЕЦЕПТА

Как се прави най-вкусната пита за Трифон Зарезан – лесна и изпитана рецепта

 

Трифон Зарезан е сред най-почитаните български празници. На всеки традиционен празник питата заема централно място на трапезата. Трифон Зарезан не прави изключение. По стар обичай стопанката на дома става рано преди изгрев слънце и приготвя пита, която поставя в торбичка за стопанина, заедно с другото традиционно ястие на този ден - пълнена кокошка. След това го изпраща на лозето, за да се включи с другите мъже в ритуалното зарязване на лозето. Освен пита и пълнена кокошка, в торбичката на лозаря задължително трябва да има и бутилка вино.

Освен през деня на лозето, питка се яде и на празничната вечеря у дома. Много и разнообразни са вариантите за приготвяне на пита за Трифон Зарезан. Задължително декорацията й трябва да е с грозде или лозови листа.

Ето нашето предложение как да си направите традиционна питка за Трифон Зарезан.

 

Продукти:

300 мл прясно мляко;
100 г кисело мляко;
3 яйца и 1 жълтък;
700-800 г брашно;
80-100 г краве масло;
20 г прясна мая;
3 с.л. олио;
1 ч.л.захар;
1 ч.л. сол. 


Начин на приготвяне:

 

Затоплете прясното мляко и към него прибавете маята, захарта и една шепа брашно. Оставете сместа да шупне.

Пресейте брашното, направете кладенче и в него поставете киселото мляко, олиото, солта, яйцата и шупналата мая.

Омесете меко тесто. Оставете да втаса на топло.

Премесете тестото и разточете на правоъгълник.

 

Намажете с размекнатото краве масло и навийте на руло.

Нарежете рулото на филийки.

Подредете във вид на грозд.

Оставете питката да втаса.

Намажете с жълтъка, който предварително сте разредили с няколко капки прясно мляко и олио.

Печете във фурна на 180 градуса, пише actualno.com.

За да декорирате питката, направете листа от 100 мл вода, 1 с.л. сол и брашно. Замесете тесто, оформете листа и поставете непосредствено преди печенето на питката.

Добър апетит!

Анкета

Как оценявате новото редовно правителство "Желязков"?