6 тайни на вкусния домашен козунак

Домашно приготвеният козунак може да звучи като сериозно предизвикателство, но всъщност не е нищо чак толкова страшно. Стига да спазвате няколко основни изисквания, успешният резултат е почти стопроцентово гарантиран!

Вдигнете градуса

Температурата в стаята трябва да е висока, а преди да започнете замесването, всички продукти в рецептата също трябва да са затоплени (но в никакъв случай горещи, особено млякото, в което разтваряте маята).

Ако стайната температура не е достатъчна висока, включете фурната и оставете вратичката отворена, за да вдигнете градуса допълнително. И дори навън да е слънчево и топло, дръжте балконската врата затворена.

Пропорциите са важни

Рецепти за козунаци има колкото искаш. Но когато изберете една, придържайте се стриктно към пропорциите, козунакът не търпи много-много своеволия.

Напомпайте мускулите

Козунакът изисква определено физическо усилие, няма да крием – ако искате добър резултат, ще трябва да месите, и то бая. По-дългото месене на тестото спомага на активирането на глутена в брашното и работи за получаването на по-еластично тесто.

Дайте си време

Козунакът е всичко друго, но не и бърза работа. Отделете си време и се отдайте изцяло на кулинарното си занимание. Защото ако си мечтаете да посрещнете Великден с мек, бухнал козунак на конци, ще трябва да му даде достатъчно време за втасване – един път да се активира маята заедно с малко топло мляко, захар и брашно; втори път, когато замесите тестото; и трети път, когато оплетете козунака и го положите в тавата.

Втасването може да отнеме различно време, но задължително условие е тестото да увеличи обема си най-малкото два пъти.

Намалете градуса

Козунакът се изпича най-добре на температура около 180-200 градуса. По време на печенето избягвайте да отваряте фурната, но ако видите, че отгоре започва леко да прегаря, сложете лист алуминиево фолио.

ИЗБЕРЕТЕ САМО КАЧЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ

Няма как да очаквате впечатляващ резултат, ако не вложите добри продукти. Ако очаквате наситено жълт цвят на козунака, ще ви трябват истински яйца. За да втаса добре, млякото трябва да е високомаслено.

Няма как да стане и без качествено масло, защото мазнинината е особено важна за еластичността на тестото. И както вече казахме – видът на брашното е от значение за получаването на търсените конци.

източник: farmhopping.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?