5 вкусни рецепти в гювечета

Гювече с картофено пюре

Продукти:
червен пипер
сол
700-800 гр картофи
100 гр сирене
150 гр шунков салам
7-8 бр маслини
1-2 с. л. лютеница
4 яйца

Приготвяне:

Сварете картофите. Обелете ги и ги намачкайте с малко сол.Нарежете салама и маслините на парченца и ги прибавете към пюрето,разбъркайте добре. Смесете сиренето с лютеницата.В гювечета сипете от пюрето, добаветеот сиренето с лютеница и покрийте пак с пюре.Направете кладенче и чукнете по едно яйце. Запечете, колкото да се запече яйцето.За финал – поръсете с червен пипер.

Щедро гювече

Продукти:

за намазване олио
400 г свинско месо от плешка
1/2 наденица (суджук)
2 бр кренвирш
100-200 г сирене
4 с. л. лютеница
4 бр. картофи (не много големи)
4 бр. пресни гъби (средно големи)
1 глава лук
100-200 г кашкавал
колкото поеме вода
4 щипки чубрица
на вкус сол
на вкус черен пипер
1 кубче зеленчуков бульон
Приготвяне:

Дъното на говечетата се намазнява малко. Във всяко гювече се слага четвърт глава лук.След това се слага месото, след него наденичката и кренвирша. Идва ред на гъбите, а след тях и натрошеното сирене. После се слага по една лъжица лютеница във всяко гювече. Накрая се слагат картофите и се налива водичка до половината. Слагат се подправките на вкус. Ако обичате бульони, може да разтворите един бульон във водата. Слагат се в студена фурна и се включва на 150 градуса.Пекат се час и половина.Малко преди готовност се настъргва кашкавал и се връщат във фурната без капачета, докато се запече.

Ароматно гювече

Продукти:

300 г кайма
5 с. л. кисело мляко
6 с. л. лютеница или кетчуп
100 г сирене
100 г кашкавал
4 яйца
1 домат
2 с. л. мариновани гъби по желание
2 кисели краставички,нарязани на кубчета, по желание
чубрица
черен пипер
сол
2 с. л. олио или зехтин
Приготвяне:

Каймата се омесва с киселото мляко и подправките.В гювечетата се налива по малко олио.Овкусената каймата се разделя на две части и се разпределя по дъното на гювечетата, отгоре се намазва с лютеницата или кетчупа.По равно се разпределят киселите краставички и гъби.Върху тях се подреждат по плочка сирене и кашкавал, а най-отгоре – нарязаният на тънки филии домат. Поръсва се с чубрица и се полива леко със зехтин.Яйцата се разбиват и ястието се залива с тях.Поръсва се с чубрица и черен пипер.Гювечетата се слагат в студена фурна. Включва се на 250 С и ароматното гювече се пече до готовност.Пет минути преди да се извадят се махат капачетата им, за да се запекат приятно.


Мераклийско гювече

Продукти:
100 гр. домати
100 гр. сирене
80 гр. шунка
60 гр. гъби
3 чушки – печени
50 гр. луканка
50 гр. свинско месо – филе сушено
50 гр. колбас – шпек
100 гр. кашкавал
2 бр. яйца
2 бр. люти чушки
4 с.л. зехтин

Приготвяне:
На дъното на всяко гювечето се слагат доматите, нарязани на дребни кубчета, може и малко зехтин, после натрошеното сирене, шунката, гъбите, печените чушки нарязани на ивици и луканката и шпековия салам, като всичко е нарязано на дребно.

Настъргва се кашкавала отгоре, яйце, по желание люта чушка и се пече за 5 – 6 мин. в микровълнова печка или в обикновена фурна, но за повече време.

Бързо сирене по шопски

Продукти:
500 гр. сирене
40 гр. масло
5 бр. яйца
червен пипер
1-2 бр. домати
5 бр. люти чушки, пресни или изсушени
1 с. л. черен пипер

Приготвяне:
Сиренето се нарязва на 5 еднакви филийки. В намазани с масло гювечета се слагат по 1 филийка сирене, 1 кръгче домат и част от маслото. Пекат се в силна фурна около 5 минути. Прибавят се отгоре по едно яйце на гювече и по една люта чушка. Гювечетата се поръсват с малко масло, предварително разбито с червен пипер. Отново се слагат във фурната, за да се запекат яйцата.

Източник: purvite7.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?