Следвайте ни

5 идеи за здравословна закуска с мед

viber icon

Една от най-забавните страни на отслабването е измислянето на полезни и вкусни заместители на храните, които ни карат да трупаме килограми, пише Боегрил.

В тази статия ви предлагаме пет закуски, които са отличен старт на деня и не само ще ви накарат да се чувствате по-добре, но и ще се отразят положително на състоянието на кожата и косата. Не е необходимо да спирате сладкото, просто заместете бялата, рафинираната захар с мед, тай като както вече знаете, той благоприятства храносмилателните процеси и подобрява обмяната на веществата.

 

Палачинки с кокосово мляко и брашно от киноа
Приготвяне: Смесват се 1 кен кокосово мляко, 2 яйца, 1 чаша смес от брашна (оризово и от киноа в пропорция 3:1), 1 чаша вода. Пекат се както стандартни палачинки в тиган, с малко кокосово масло, за да не залепва. Гарнират се с мед и орехи или разтопен на водна баня черен шоколад, подсладен с мед. Можете да добавите и плодове като банани, ягоди, малини или други сезонни по избор.

Ползи за здравето и красотата: Брашното от киноа е богато на протеини и различни микро- и макро- елементи – калций, фосфор, мед, манган, магнезий, както и на фолиева киселина и рибофлавин (витамин В2), Някои от съдържащите се в него аминокиселини ускоряват метаболизма и редуцират натрупаните мазнини.

Кокосово мляко е богато на здравословни мазнини, минерали и фибри. То засилва метаболизма, подобрява храносмилането, укрепва костите и има антиоксидантно действие. Яйцата са отличен източник на протеини.

 

Шоколадови мъфини
Приготвяне: Вземате всяка стандартна рецепта за шоколадови мъфини (например: брашно, яйца, захар, кисело мляко, масло, шоколад) и заменяте бялото пшенично брашно с оризово и от киноа в пропорция 3:1 (или друга смес, например с брашно от елда, нахут ленено семе или някакво ядково брашно), използвате черен шоколад и добавяте мед вместо захар.

Ползи за здравето и красотата: Бялото пшенично брашно има редица негативни ефекти върху здравето и теглото ни, затова замяната му със смес от брашн от други култури е наложтелно, за да снабдим организма ни с полезни хранителни вещества. Черния шоколад е мощен антиоксидант, който забавя процесите на стареене и повишава нивата на хормона на щастието.

 

Печена тиква с мед и орехи
Приготвяне: Запичате тиквата на фурна от предната вечер и консумирата на сутринта, поръсена с канела, мед и орехи.

Ползи за здравето и красотата: Тиквата е натурален продукт с високо съдържание на на антиоксиданти под формата на витамини А, С и Е, както и цинк, което я прави особено полезна за кожата. Фибрите в нея подпомагат регулирането на храносмилателната система. Има и редица ползи за зрението, костите и имунната система, както и за намаляване на холестерола.

Орехите съдържат незаменими мастни киселини, които подобряват паметта; антиоксиданти и витамини, които подхранват косата и правят кожата да изглежда по-здрава и млада. Фибрите, бетъчините и мазнините в тях създават чувство за засищане.

Канелата е антиоксидант и е известна с действието си за намаляване на стреса и възпаленията в организма, което подпомага процеса на отслабване. Счита се, че комбинацията на мед и канела действа положително и при сърдечни заболявания, като прочиства запушените артерии.

 

Сусамов тахан с банан и мед
Приготвяне: Смесват се две супени лъжици сусамов тахан, един намачкан банан, една чаена лъжица мед и малко цветен прашец

Ползи за здравето и красотата: Цветния прашец е супер храна, богата на протеини, ензими и растителни хормони, които подобряват дейсността на жлезите с вътрешна секреция. Сусамовия тахан е богат на антиоксиданти, фитостероли, омега-3 и омега-6 мастни киселини. Той е чудесен източник на калций, магнезий, манган, мед и цинк, както и на витамин Е и витамини от групата B. Той е подходящ за хора с проблеми със храносмилателната система (синдром на раздразеното черво), тай като действа като балсам и не дразни стените на лигавицата на червата. Бананите съдържат фибри и витами и минерали и са особено полезни за кожата и косата.

 

Ябълково парфе със семена от чия
Приготвяне: 2-3 ябълки се обелват и нарязват на малки парчета, заливат се с вода и се добавят канела и  2 с. л. семена от чия. Сместа се вари до омекване на ябълките. Получава се мармалад с естествена сладост от ябълките, а чията има желиращ ефект.

Съхранява се в хладилник.

Парфето се „сфлобява“ предната вечер от 100-150 гр. кисело мляко, 1 с.л. мед, 2 с.л. овесени ядки, щедро количество от ябълковия мармалад.

Ползи за здравето и красотата: Ябълките са сред най-полезните плодове с редица положителни ефекти върху здравето на сърцето, детокса на черния дроб и регулиране на количестовото течности в тялото. Семената от чия са супер-храна, с високо съдържание на магнезий, цинк, витамини А и  Е. Намаляват възпаленията и укрепва имунната система. Киселото мляко съдържа пробиотици, които спомагат за поддържане на флората на червата и нормалното функциониране на храносмилателната система. Овесените ядни са особено полезни, заради съдържанието на здравословни фибри и така помагат в контрола на килограмите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?