1553

3 страхотни идеи за Великденските пости

Великденските пости са изпитания за домакините. Ето няколко страхотни предложения какво да сложите на масата.

 

Кюфтета от кафява леща с цвекло

 

Необходими продукти:
250 г кафява леща (предварително накисната за 24 часа)
200 г фини овесени ядки
1 голяма червена чушка
1 малка глава червено цвекло

1/2  връзка магданоз
2 с.л. хранителна мая
2 с.л. чубрица
1 ч.л. сминдух
1 ч.л. кимион на зърна
1/2  ч.л. черен пипер
1 ч.л. хималайска сол

 

Начин на приготвяне:
Сварете лещата и докато още е гореща, добавете овесените ядки, солта и сухите подправки. Настържете чушката на едро ренде, а цвеклото - на дребно. Нарежете магданоза на ситно и го добавете към сместа. Овесените ядки ще набъбнат и ще сгъстят сместа достатъчно, за да могат да се оформят кюфтета. След като сместа изстине, оформете кюфтенца и ги наредете в тава с хартия за печене.

Печете ги 20-30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна, или докато кюфтенцата придобият приятен загар

 

Печена ябълка с пълнеж

снимка Кулинари

 

Необходими продукти:
4 бр. ябълки
2 ч.ч.захар
3 ч.ч.вода
1 бр.лимон
1/2 ч.ч.орехови
ядки, смлени
50 г стафиди
1 бр. кокосово мляко
1 ч.л. пудра захар

Начин на приготвяне:
Предварително изстудете консервата кокосово мляко в хладилника поне за 1 денонощие. В голям тиган смесете водата, захарта и лимоновия сок и загрейте леко, до разтопяването на захарта. През това време почистете и обелете ябълките, като си запазвате кората им. Прибавете ги към леко
къкрещата вода.

Покрийте и оставете така 4-5 минути. Ябълките трябва да омекнат леко, за да се издълбаят, без да се разпаднат. Извадете ги от сиропа (него го оставяте да си къкри) с решетъчна лъжица и ги поставете в съд (можете да използвате формички за мъфини) да се изстудят.

Прибавете корите от ябълките към сиропа. Оставете съда непокрит да си къкри още половин
час, за да се редуцира. След това извадете корите и оставете сиропа да се охлади.
Подгответе си пълнежа. Натрошете орехите и ги смесете в купа със стафидите. Напълнете изстудените ябълки с тази смес. Пригответе крема точно преди да ги сервирате.

Извадете млякото от хладилника - трябва да е с консистенция на сметана. С лъжица отгребете
горния слой, той е най-гъст, и го сложете в купа. С миксер го разбийте, прибавете пудрата захар и разбъркайте леко. Сервирайте ябълките, полети със сироп и гарнирани с кокосов крем.

 

Спаначена салата с кейл, батат и киноа


Необходими продукти за 4 порции:

125 г бейби кейл
150 г бейби спанак
200 г сварена киноа
2 бр. средни по големина батати
1 бр. гулия/земна ябълка
60 г лешници
20 г конопени семена
сокът от 1/2 лимон
1 ч.л. сол
* Батат = сладък картоф
* Гулия = земна ябълка = йерусалимски артишок

 

Начин на приготвяне:

Измийте и почистете зеленчуците. След това нарежете гулията на тънки кръгли резенчета. Нарежете на кубчета сладкия картоф (батат) и изпечете до готовност на ниска температура. Вкусен
става и ако е приготвен на пара.

Измийте зеленолистните. Поставете всички съставки в купа за салата, добавете киноата, гулията,
лимоновия сок, солта и разбъркайте добре.  Поръсете с филирани лешници и конопени семена.

 

снимка: "Здравей"

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?