49

2 апетитни рецепти за коледната трапеза от шеф Тодор Гълъбов

Тодор Гълъбов е главен готвач в CAVEA Roman Stadium Lounge, най-новото бижу в центъра на Пловдив. На 34 години, от Пещера. От 12 г. живее в Пловдив. Женен, има дъщеря на 6 г. От 15 г. се занимава с готвене и не мисли да спира. Постоянно се интересува и се учи да бъде по-добър в това, което прави. Обича да вижда радостта в очите на хората от добре приготвената храна. Любимите му подправки са розмаринът, мащерката и девесилът. Специално за читателите ни майсторът представя две апетитни рецепти за коледната маса.


Капама в глинен гювеч

Капамата е пищно зимно ястие, приготвено с много и различни видове месо, богато на вкус и аромати. Типично зимно предложение, тъй като основна съставна част от рецептата е киселото зеле. Капамата често се появява на коледната празнична трапеза. 

Необходими са ни:

500 г свинско месо
500 г телешко месо
500 г сурова наденица
3 обезкостени пилешки бутчета
200 г сланина
1 голяма кисела зелка
1 1/2 чаена чаша ориз
3 бр. дафинов лист
2 ч.л. червен пипер

Първата стъпка е да нарежем зелката на ситно. След това на дъното на глинен гювеч подреждаме 3 слайса сланина. Започваме да редим част от киселото зеле и една шепа ориз. Поръсва се с половината от подправките. Подреждаме половината от месото и половината наденица. И така продължаваме да редим всички съставки на пластове. Заливаме с 2 чаени чаши зелев сок и затваряме капака на гювеча. Печем на 160 градуса за около 5 часа. Да ви е сладко!

Печена дюля с крем от маскарпоне, поднесена с топка сладолед шам-фъстък

Печената дюля е прекрасен десерт, с който можем да посрещнем коледните празници.

Необходими са ни:

10 дюли
400 г захар
500 мл червено вино
2 пръчки канела
10 бр. карамфил
250 мл кока-кола
200 мл сладкарска сметана
200 г маскарпоне

Първата стъпка е да измием дюлите и да ги разрежем на две през средата. Издълбаваме с нож средната част на дюлята. Редим плодовете в тава, поръсваме ги със захарта и след това добавяме виното, колата, карамфила и пръчките канела. Печем в загрята на 160 градуса фурна за 1 час, като на половината от времето обръщаме дюлите. Прецеждаме сока от готовите дюли, който ще използваме по-късно. През това време разбиваме сметаната с миксер и добавяме маскарпонето. С готовия крем правим розичка с пош върху дюлята. Поливаме със соса и поднасяме с топка сладолед шам-фъстък. Бон апети!

Още интересни текстове на празнична тематика четете в "Марица Коледа" - последното от специализираните ни издания за 2022 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?