Губим Мария Нейкова, изпяла "Двама" от "Козият рог"

На този ден преди 16 години ни напуска една от най-големите български певици. Родената и израсла в пловдивския квартал "Кючук Париж" Мария Нейкова обаче продължава да живее с вечната песен "Двама", която става емблема на гениалния филм на Методи Андонов "Козият рог" по разказа на Николай Хайтов.

Мария Нейкова е родена на 21 декември 1945 г. в Пловдив. Учила е в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. През 1968 г. завършва школата за естрадни изпълнители.

Кариерата  като изпълнител започва през 1968 г. и още на следващата година получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ в дует с Михаил Белчев.   

Песента „Яворова пролет“ (м. Светозар Русинов), изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ - 1970 г.

В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата заедно с Паша Христова участват и изпълняват народни песни.

Съвсем малко след това Паша Христова загива, но мюзикълът е излъчен през същата година. След смъртта на Паша Христова на 21 декември 1971 г. Мария Нейкова никога повече не си празнува рождения ден.

През 1972 г. печели „Мелодия на годината“ с песента „Добър вечер, лека нощ“. Най-големият хит обаче е "Двама". 
Мария Нейкова си отива на този свят само 8 дни след смъртта на Катя Паскалева, която гениално играе главната роля в "Козият рог".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
и още

и още

01.08.2019 | 08:56

Тя е не само изпълнител но и композитор на вечни песни. Страхотен талант!

Отговори
3 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?