Гръцки остров обяви война на пластмасите

Слънцето залязва към морето на плажа Xifara, където могат да се видят накъсани найлонови торбички, светещи пръчки от рейв парти от близкия остров Миконос и дори картонена кутия от Турция.

Подобно на много острови в този район на Гърция, количеството отпадъци на остров Парос се увеличава през лятото, когато над 400 000 туристи се присъединяват към местно население от едва 13 000 души.

Сега Парос е в центъра на инициатива, която цели да го превърне в първия остров в света, който наистина е без пластмасови отпадъци. Това изглежда доста голямо предизвикателство, пише БГНЕС.

В разгара на сезона, от кафенетата боядисани в бяло и синьо по живописните улици излизат по 1000 пластмасови чаши на ден. Хиляди пластмасови бутилки с вода се доставят ежедневно, защото мнозина смятат, че питейната вода е негодна за пиене, въпреки че водната компания настоява, че това не е така.

Гръцката система за управление на отпадъците претърпя тежки съкращения по време на финансовата криза в страната, което означава, че рециклирането често не е разделно и много депа за отпадъци не отговарят на стандартите на ЕС.

Но до три години на Парос това може да се промени.

Жителите му Стела Червело и Зана Контаманоли стоят зад инициативата „Чист син Парос“, в която участват местната община, както и няколко неправителствени организации.

"Бях наистина шокирана, когато пристигнах. Не можех да повярвам колко пластмасови чаши се търкаляха по плажа", казва Стела Червело, която започна да се опитва да направи острова по-устойчив, след преместването си тук от Франция.

И докато тя създава група във Фейсбук и разговаря с бизнеса за възможни алтернативи на пластмасата, Джо Ройл от благотворителната компания Common Seas се опитва да идентифицира средиземноморски остров, който може да се превърне в модел за бъдеще без пластмасови отпадъци.

На местното летище бяха поставени плакати, заявяващи бъдещото намерение на Парос.

„Островите осигуряват микрокосмос на една система, която ни позволява ясно да следим материалните потоци“, казва Ройл. „Имаме един порт, където всичко влиза и излиза, за да можем наистина да преценим дали системите, които управляваме, работят.“

Парос е избран, защото промените в населението му придават сложност и защото, всеки който посещава острова, разбира, че хората вече работят по въпроса.

Огромни табели сега поздравяват туристите на летището, за да им разкажат за инициативата. „Това е, от което се нуждае островът“, казва г-жа Червело.

Първата задача на екипа е да убеди колкото се може повече местни фирми да се откажат от „безсмислените пластмаси“ като сламки и бутилирана вода. „От 70 фирми, с които сме говорили, 50 са се регистрирали за участие.“, казва Зана Контаманоли.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще има ли ротация на кабинета или отиваме на избори?