Подай сигнал

Гръцки домати по 10 ст. заливат пазара, продават ги по 3 лв.

Бизнес зона

от Марица вест. 8763 прегледа 0

Гръцки домати по 10 ст. заливат пазара, продават ги по 3 лв.

Гръцките домати влизат на 0,05 евро за килограм в България, а в цената им скача в пъти, докато стигат до крайния потребител. Заради това НАП трябва стриктно да следи какво се внася у нас, смята изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители в България Атанас Кунчев.

"Изписват гръцки домат, трето качество, на 0,05 евро и го вкарват в България. Този домат е трето качество и се има предвид, че той е за преработка. Само че какво става – той стига до борсите. На тези борси се викат служители на БАБХ, които трябва да окачествят продукцията. Те като видят, че не е трето качество, защото тяхната работа не е да гледат цената, а качеството, те го окачествяват като първо качество. И този домат се продава като първо качество", обясни той пред БНР.

Според него европейското подпомагане за родните производители не е ефективно. Освен това субсидиите били едни и същи от 2015 г.

"Трябва много строг контрол при зеленчуците, които влизат от Турция, Македония и Албания", призова Кунчев. По думите му българските домати в момента са с перфектно качество. На пазара обаче има пренасищане от турски, гръцки, албански и македонски зеленчуци.

Кунчев подчерта, че българите производители не могат да продават продукцията си в Гърция. Той разказа, че при опит да продават на гръцката борса, започват всякакъв вид проверки, запечатват се камионите и производителите са принудени или да се върнат в България, или да им се развали стоката.

"От БАБХ нищо не правят по въпроса", категоричен бе Атанас Кунчев. dnes.bg

Коментари


Ами извинявайте, ама гръцките домати са по-вкусни.

Слава на родните търговци -изедници! Ще има за нови джипове и имоти в чужбина!

Така е ще ядем боклуци , ако не си го произведем. Но за жалост така ни възпитаха младите включително и мен , не сме научени на работа. Избягахме пп градовете по - лесно е ..... за жалост ще си продалжава така. Далавери че има има много , но и ЗП производителите не ги съжалявам работя с такива само самочуствие до небето субсидии джипове далавери майната им . В БГ е така и така ще си отиде каквато храната , такъв народ сме трето качество да са живи и здрави всички в парламента ГЕРБ ДПС БСП и там някакви си все ми е тая .

А защо е така? Защото ги купуваме Да не купуваме само седмица и.....ще се замислят .

ми не купувайте ве, бантуси смотани хахаха

0.05 ст са само по фактура, за да се спестят данъци - реално е съвсем друга цена :D Тази история със служителя на БАБХ може да е вярна в някоя паралелна Вселена.

Защото гърците държат на техните плодове и зеленчуци. С какво ни превъзхождат?

Държавата къде Е?Разболя се нацията ...на 36г.умират мъжете от инфаркт.Само от глоби ли ще попълваме хазната.

Kato nyama zashtita ot darzhavata, taka shte bade.