Груба грешка: Ето как сами пълним с консерванти храната си

В края на 20 век количествата на консумация на плодове и зеленчуци бяха сходни със сегашните. Сега количествата възлизат на 130 грама плодове дневно на човек и 200 грама зеленчуци на ден. Минималната потребност на зеленчуци и плодове на ден е 300 грама, а оптималното 700 грама. Това заяви специалистът по хранене и диетика проф. Донка Байкова в сутрешния блок на БНТ.

Припомняме, че страната ни се нарежда в дъното на ЕС по количеството консумирани плодове и зеленчуци, отчетоха данни от анализ на Евростат за потреблението на тези продукти в страните на ЕС през 2017 г. Едва около 37 процента от българите са консумирали плодове всеки ден, а 45 на сто от сънародниците ни са слагали всекидневно на трапезата си зеленчуци. 

"Заболеваемостта е в права корелация с хранителния прием", каза още тя. 

"По консумация на консервирани зеленчуци сме на водеща позиция. В туршиите и киселото зеле обаче има високо количество сол, опитваме се да научим потребителите, че не само солта е консерватор, а и хрянът и джинджифилът. Солта води до инсулти и инфаркти", допълни още проф. Байкова.  

"Имаме родно производство, което е и много по-вкусно. Накрая обаче консумираме вносно производство. Би трябвало на разфасовките да пише произхода на плодовете и зеленчуците" заяви, проф. Донка Байков

източник: zdrave.to

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?