Подай сигнал

Грипът взе втора жертва от едно семейство

Обявената епидемия остава в сила, от РЗИ съобщават за едва 59 болни с усложнения

Регион

от Марица вест. 575 прегледа 0

 Членовете на Областния щаб за борба с грипа са на мнение, че няма нужда от нова грипна ваканция за децата

Грипната епидемия, продължаваща да бушува в областта, почерни семейство от пазарджишкото село Априлци, причинявайки смъртта на баща и дъщеря. Елинка Зарова, на 26 години, е починала в отделението за активно лечение и реанимация на МБАЛ - Пазарджик, въпреки усилията на медиците, които повече от 72 часа правиха всичко по силите си за нейното спасяване. Читателите на "Марица" знаят, че младата жена докара в областната болница в много тежко състояние своя 52-годишен баща Самуил във вторник миналата седмица. Докато лекарите преглеждат бащата в "Спешно отделение" преди да го приемат, Елинка колабира и също е настанена по спешност в реанимацията. Мъжът почива почти веднага след настаняването си в болницата. При него усложненията от вируса бяха причинили остра дихателна недостатъчност, дошла на фона на редица тежки хронични заболявания, вкл. диабет. За съжаление усложненията от грипа, който е лабораторно потвърден както при бащата, така и при дъщерята, доведоха и до смъртта на младата жена, която оставя невръстно сираче.

Лекарите от областната болница обясниха, че бащата и дъщерята са се самолекували от грип около седмица преди да дойдат в лечебното заведение. Това самолечение се е оказало фатално и за двамата, защото при тазгодишния щам на грипния вирус усложненията настъпват много бързо, а лечението с противовирусен медикамент трябва да започне в първите 24-36 часа от проявата на заболяването - иначе не е ефективно.

Не прибягвайте до самолечение и търсете медицинска помощ още при първите симптоми на грип, апелират за пореден път медици и здравни експерти. От РЗИ отчитат чувствително намаляване на заболелите от остри респираторни инфекции, но броят им все пак остава висок, затова грипната епидемия в региона продължава трета седмица, а ново заседание на Областния щаб за борба с грипа дори не е насрочено.

Едва 59 души с усложнения след остри респираторни заболявания са отчетени в бюлетина за заразната заболеваемост на РЗИ за януари, а общо заболелите са 731. А ето и база за сравнение. Данните показват, че за първия месец на 2018 г. пациентите с вирусни заболявания са били 647, т.е. по-малко, но пък е имало двойно повече с усложнения - 123-ма, спрямо 59 сега. Но това е просто статистика. Второ вътрешно отделение и двете детски отделения на МБАЛ-Пазарджик продължават да "преливат".

Най-засегнатите възрастови групи са от 0 до 4 и от 15 до 29 години, информира
д-р Магдалена Станева от Здравната инспекция. Към това се прибавят и доста усложнения, за които съобщават от болници, включително от детските отделения.

Членовете на Областния щаб за борба с грипа са на мнение, че няма нужда от нова грипна ваканция за децата. В края на миналата седмица отсъстващите от училище са около 18 процента. Днес е последният ден от първия учебен срок, а вторник се явява междусрочна ваканция.

Грипната епидемия в Пазарджик бе официално обявена на 17 януари. „Няма определен срок, когато заболеваемостта намалее, тя ще бъде отменена“, уточни областният управител на Пазарджик Стефан Мирев.

През миналата 2018 г. епидемията беше обявена на 19 януари и отменена на 3 февруари.

Коментари