Грипът набира сили, пикът се очаква в следващите дни

Грипната епидемия се разраства, а пикът се очаква да удари в следващите дни. От днес  е обявена грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград.

 Епидемиологът проф. Мира Кожухарова посочи в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, че грипната епидемия се развива по нормален начин. Към края на миналата седмица заболеваемостта е била 189 на 10 хиляди. Около 134-135 хил. души са били болни от грип или друго респираторно заболяване, обяви тя.

Има значително понижаване на броя на болните в София-град и Перник, където върхът на епидемията е преминал. Много висока е заболеваемостта в Благоевград, значително висока е в Пловдив. В още 12 области заболеваемостта също е висока.

 Грипните вируси от тип Б - "Ямагата" и "Виктория" са най-разпространени, като най-често в момента боледуваме от грип с щам "Ямагата". Грипът е заболяване към което трябва да се отнасяме сериозно. Малък брой хора се ваксинират в България, затова няма значение кой точно е грипният вирус, стана ясно още от думите на проф. Кожухарова.

Тя подчерта, че за съжаление започваме да говорим за епидемия, когато заболеваемостта е достигнала своя връх, но отбеляза, че човек може да се ваксинира и по време на грипната епидемия.

"Който може да си позволи да намали контактите с хора, трябва да го направи. Грипните ваканции не могат да спрат епидемията, но намаляват броя на заболелите", каза още епидемиологът.

Проф. Мира Кожухарова обясни още, че грипът минава в рамките на една седмица. Според нея той не е задължително условие за посещение на лекар, но само при младите и здрави хора.

Марица.бг припомня, че Регионалните здравни инспекции следят епидемичните показатели и предприемат незабавни мерки.

Близо половин милион души се очаква да се разболеят от грип през този сезон.

В момента най-много болни има в област Пазарджик - 328 на 10 000 души.

Грипът започва внезапно. В рамките на два-три часа губиш сили, болят те мускулите, ставите и главата. Сред симптомите са и кашлица, тежест в белия дроб, както и болки в гърлото. Обикновено боли и глава, човек не иска да става, когато температурата е над 38 градуса, и това в рамките на два-три часа – тогава  говорим за грип.

Специалистите препоръчват да не предприемаме самолечение.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?