Гражданската на колата според пътните гафове на семейството

 

Цената на застраховката "Гражданска отговорност" ще зависи от броя и тежестта на нарушенията, които са направили и двамата съпрузи и дори членовете на цялото семейство, които са карали колата. Това ще става като се определя рисков профил не само на шофьора, а и на самия автомобил.

Това е една от промените, които ще влязат в сила след въвеждане на системата бонус-малус за определяне на цената на полицата. Консултантът по въвеждането на системата Ърнст енд Янг представи в Комисията за финансов надзор окончателния си доклад. В него са разработени 11 възможни сценария за системата. Целта е шофьорите, които карат по-рисково и правят повече нарушения да плащат повече, а изрядните по-малко.

Освен нарушенията на собственика, ще се води статистика и за катастрофите, в които е участвал всеки автомобил. Предложението предвижда при прехвърляне на автомобил цената на застраховката "Гражданска отговорност" да се определя според по-рисковия профил – на новия собственик или на колата.

Целта е при въвеждане на системата да не се стигне до масово прехвърляне на коли от хулигани на пътя с много нарушения, на техните съпруги или пълнолетни деца, които нямат глоби на КАТ, само за да платят по-малка цена за полицата, пише "Труд".

Ако пък един човек притежава повече от един автомобил, цената на "Гражданска отговорност" за всяка кола ще се определя като се вземе по-рисковия профил – на собственика или на конкретния автомобил. Така дори и двете коли в семейството да се водят на името на примерната на пътя съпруга, ако един от автомобилите реално се шофира от съпруга и той често прави нарушения, цената на полицата за него значително ще нарасне.

Ако пък в семейството има един автомобил и собственикът му е изряден на пътя, цената за неговата полица отново може да нарасне, ако колата се използва и от двамата съпрузи и децата и някой от тях причини катастрофа.

В доклада специално е обърнато внимание на фирмените автомобили и на колите на лизинг. При фирмените коли за определяне на цената на "Гражданска отговорност" ще се взима предвид историята на МПС-то – колко пъти е участвало в пътнотранспортно произшествие (ПТП).

Така ще се взимат предвид нарушенията на всички шофьори, които го ползват. При колите на лизинг ситуацията ще бъде коренно различна – цената на полицата ще се определя само от рисковия клас на водача. При покупка на нов автомобил цената на застраховката отново ще се определя само от рисковия профил на собственика.

Предложените от консултанта варианти са обозначени с първите букви от латинската азбука – A, B, C и така нататък. Вариантите са различават по броя на точките, които се дават за всеки тип нарушение, както и на границите на бонуса за изрядните шофьори и на завишението на цената, или т.н "малус", за шофьорите с нарушения.

В първия вариант шофьорите са разделени на 15 рискови класа според това колко изрядни са на пътя. В последния вариант шофьорите са разделени на 25 рискови класа. Като винаги в най-ниския рисков клас са шофьорите без нарушения на пътя, които може да ползват най-голяма отстъпка в цената. В най-високия клас са тези с най-тежки нарушения.

До пет пъти повече ще плащат шофьорите, които имат тежки нарушения на пътя, за задължителната застраховка "Гражданска отговорност” след въвеждане на системата бонус-малус. Предложените от консултанта варианти предвиждат изрядните шофьори да получават бонус между 7% и 40% от цената на полицата, а за нарушителите застраховката да поскъпне с между 180% и 400%.

Това означава, че при сериозни нарушения на пътя цената може да нарасне между 3 и 5 пъти. В момента цената на "Гражданска отговорност" за кола с двигател 1,6 куб. см, с регистрация в София и собственик на средна възраст е около 220 лв. Това означава, че полицата за този шофьор може да поскъпне до над 1000 лв., ако причини няколко катастрофи и бъде избран вариантът с най-голямо утежнение на цената за нарушителите.

Цената на полицата "Гражданска отговорност" ще нарасне с 380% при три нарушения в един от посочените от консултанта конкретни примери. Става въпрос за физическо лице, което има три нарушения – за превишена скорост, за неправилно изпреварване и за причинена злополука с телесни повреди. След сумиране на наказателните точки за всяко едно нарушение се оказва, че в случая цената на полицата трябва да бъде завишена с 380%.  burgasinfo.com

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?