Подай сигнал

Граждани с трогателен жест към пловдивско училище

Пловдив

от Екип Марица 2882 прегледа 0

Пловдивчани, чиято съдба е неизменно свързана с ОУ „Стоян Михайловски“ в квартал Кючук Париж, направиха трогателен жест и подарък към учениците и ръководство на училището. За добрината разказа директорката Тинка Балабанова.

„Днес нашето училище празнува своята 56-та годишнина, имаме и патронен празник. По този случай открихме и барелеф на Стоян Михайловски на входната врата на школото, който беше дарен от наши бивши ученици“, разказа Балабанова.

Зад добрината стоят двама брата – Георги и Евгений Костадинови, чиито житейски път минава през училището. Техният баща също е възпитаник на ОУ „Стоян Михайловски“. Още в първи клас Евгений среща любовта на живота си Мария именно тук - в класа на преподавателката Радка Искрова. Години по-късно тяхната дъщеричка също се оказва в класа на г-жа Искрова.

„Тъй като толкова много неща свързват семейството с училището, те решиха да дарят този барелеф за бъдещите поколения ученици“, разказа Балабанова.

Автор на произведението е скулпторът Ангел Каравланов. На официалното откриване той е бил облечен в народна носия и е свирил на гайда пред учениците.

Присъствали са още кметът на район Южен Борислав Инчев и негови колеги от местната администрация, както и представители на комитет „Родолюбие“, които са изнесли открит урок пред децата.

Коментари